Sparetips

Smarte sparetips som gir deg mer penger i hverdagen

Det finnes mange små, men effektive grep du kan ta for å spare store summer hver måned – og det trenger ikke være så vanskelig. Her er de beste sparetipsene!
Tips og råd Artikler Smarte sparetips som gir deg mer penger i hverdagen

Dersom kontoen stadig er bunnskrapt lenge før lønningsdag, bør du ta en gjennomgang av hverdagsøkonomien din. Ofte forsvinner altfor mye penger med i dragsuget uten at vi tenker over det, og uten at pengene vi har brukt har gitt oss noen verdi. For å sikre at du ikke kaster surt opptjente kroner rett ut av vinduet er derfor første bud å skaffe deg en fullstendig oversikt over hva du bruker pengene dine på. Hver eneste krone bør gjøres rede for, slik at du lettere kan se hvor det er fornuftig å gjøre andre prioriteringer enn du gjør i dag. 

Hvor blir egentlig pengene av?

Det aller første skrittet på veien mot en ryddig, sunn og god økonomi er å få oversikt over hvor du bruker pengene dine. For det første er du nødt til å følge med i nettbanken og på kontoutskriftene dine, og for det andre bør du i en periode ta vare på kvitteringene på absolutt alt du kjøper. Du bør sette opp et budsjett, hvor du sørger for å ta med alle faste utgifter som for eksempel lån, husleie og strøm. Budsjettér også inn hvor mye du regner med å bruke på variable kostnader som mat og underholdning. På slutten av måneden gjør du opp regnskapet ved å sammenligne beløpene du faktisk har brukt med det du hadde satt opp i budsjettet ditt. Her er det mange som får seg en overraskelse, sier administrerende direktør i Lendo, Kristoffer Gallefoss.

– Småbeløpene som renner ut av kontoen hver eneste dag kan bli ganske mye penger når man summerer dem opp. Kjøper du en kaffe til 35 kroner på vei til jobben hver dag i en måned, har du brukt 700 kroner totalt – og på et år har du sløst bort over 8 000 kroner på takeaway-kaffe. Det er penger du sikkert kunne hatt bruk for når vaskemaskinen går i stykker, sier han. 

Han anbefaler at du tar en gjennomgang av hverdagsøkonomien jevnlig. Aller helst skal du gjøre opp regnskap hver eneste måned. Da kan du nemlig stramme inn og justere forbruket kjapt dersom noe skulle oppstå.

– Mange har altfor dårlig oversikt over hvor mye som kommer inn, og ikke minst hvor mye penger som går ut hver måned. Da blir det vanskelig å ta grep raskt nok, og mange havner i et økonomisk uføre som kunne vært unngått
Kristoffer Gallefoss
Administerende direktør - Lendo

Ønsker du å refinansiere dyre smålån og kreditter? Bruk kalkulatoren og send inn din søknad her!

Det finnes en rekke maler på hvordan du setter opp et budsjett, blant annet i regneprogrammet Excel eller Google Spreadsheet. 

Hvor kan du spare penger?

Når du setter opp budsjettet ditt, må du ikke glemme å inkludere alle faste trekk som tapper kontoen din hver måned. Da får du en oversikt over alle småkostnader, som hver for seg ikke virker så store, men som totalt sett kan utgjøre en betydelig sum i løpet av et år. Det kan være en nyttig øvelse å virkelig tenke gjennom om du bruker strømmetjenestene som koster deg flere hundrelapper i måneden virkelig er verdt det – eller om du trenger å abonnere på flere enn én. Trenger du både Netflix og HBO, eller er det en av tjenestene som blir brukt mer enn den andre? Også abonnementer på aviser og magasiner bør gjennomgås. Hvor mye av ditt nyhetsbehov kan dekkes av andre kanaler enn avisen? Kan du lese favorittbladet ditt på biblioteket og spare den tusenlappen du må ut med for et årsabonnement?

– Mange bekker små, blir en stor å, sies det – og det stemmer. De mange småbeløpene som forsvinner fra kontoen vår jevnlig, kan utgjøre en stor pott med penger i løpet av et år. Ofte lar vi ulike abonnementer og tjenester tikke og gå uten å tenke over det, så en gjennomgang av hva du faktisk bruker tiden og pengene dine på, er smart, sier Kristoffer i Lendo.

«Smugsparing» med spareapper

Selv om det vanligvis ikke anbefales å la småbeløpene renne ukritisk ut av kontoen din, er det ett område det faktisk er smart å la kronene snike seg ubemerket ut av lønnskontoen. Da snakker vi selvfølgelig om sparing. Et grep du kan ta for å ikke miste sparemotet, er å la små beløp bli trukket fra kontoen daglig eller ukentlig. Pengene kan deretter stå og gjøre seg fete på en annen konto enn den du bruker til vanlig, ute av syne og ute av sinn. Det har kommet flere apper som kan hjelpe deg med denne typen sparing, to av disse er Dreams og Spiff. Appene lar deg velge faste eller tilfeldige beløp som trekkes fra kontoen din, og samler opp pengene dine på en separat konto. Poenget er at du ikke skal merke at pengene forsvinner, og på den måten “glemme” at du sparer.

– Denne typen økonomiske lekkasjer fra kontoen er en fin måte å spare på, fordi man ikke må overføre et stort beløp på én gang, men sprer sparingen utover så den ikke føles helt uoverkommelig. Har du samtidig strammet inn på de usunne lekkasjene, som unødvendige abonnementer, vil du merke det positivt på økonomien, sier Kristoffer.

Slik får du billigere mat – og et lavere matbudsjett

Mange opplever at dagligvarer er en av utgiftspostene som virkelig sluker penger på budsjettet. De kommer ut av butikken med alt de skulle ha, pluss en lang rekke ting de ikke skulle ha, med det resultat at utgiftene til mat er langt høyere enn de trenger å være. Her finnes det flere smarte triks som kan spare deg for mye penger, uten at du skal gå sulten av den grunn.

Det første du bør gjøre, er å begrense antall turer i butikken. Sett deg ned og planlegg innkjøpet for en uke av gangen, og skriv en handleliste over alt som må kjøpes. Sjekk alle skap og skuffer, så du er sikker på at du ikke har den ingrediensen du skriver på listen – både for å spare penger, men også for å unngå matsvinn. Når du er i butikken, handler du kun det som står på listen. 

Mange av oss er vanedyr, og kjøper varer basert på at vi “alltid” har brukt det bestemte merket, men også her er det penger å spare. De aller fleste dagligvarekjedene har egne merker som kan tilby mange av de mest populære produktene, for eksempel har flere av kjedene sin egen gulost som koster langt mindre enn de velkjente merkevarene. Mange av produktene fra butikkenes billigserier smaker nøyaktig det samme som originalene, men til en brøkdel av prisen. Følg også med på tilbudsavisene fra dagligvarebutikkene, og planlegg ukesmenyen din ut ifra tilbudene du finner der. Er det for eksempel tilbud på kjøttdeig, er det kanskje nå du skal lage en stor porsjon kjøttsaus som du kan fryse ned i mindre poser. Disse kan du tine opp og bruke til både pizza og pasta. 

Godt for både lommeboken og miljøet er også å kjøpe for eksempel såpe i større volum, og bruke mindre refillflasker som du deretter fyller på. 

Smart gjenbruk er penger spart

Også gjenbruk av klær, sko og møbler er godt nytt for økonomien. Et godt tips er å ta en titt på loft, i kjeller og i klesskapet for å finne ting som du ikke bruker, og legge dette ut for salg. På FINN.no er det å gratis legge ut annonser på markedsplassen, og mange bruker også lokale grupper på Facebook for å bytte, handle og selge brukte klær og møbler. 

Også når det er noe du trenger eller ønsker deg, er det verdt klikke seg innom for eksempel FINN. Er det for eksempel en spesifikk sofa du har sett deg ut på Ikea, er et godt tips å søke på produktnavnet på FINN, for å se om du kan finne et pent brukt eksemplar der. Mange  bytter ut møbler lenge før de er slitt, og her kan det være mange tusenlapper å spare for den som er våken.

Før du investerer i nytt verktøy eller utstyr, kan det også være en idé å høre med naboen om de kanskje kan ha det du trenger stående i boden. Det er dårlig økonomi å bruke penger på noe du bare trenger én gang, særlig dersom noen i nabolaget kan låne deg det. 

Bytt strøm- og mobilleverandør

Når det gjelder faste utgifter som strøm og mobiltelefoni, kan det være verdt å bruke litt tid på å sammenligne de ulike leverandørene, for det kan være penger å spare også her. Sjekk Strømprisfor å finne ut om du kan få en gunstigere strømavtale. Tjenesten er levert av Forbrukerrådet, og her kan du sammenligne alle strømavtaler fra alle selskap som selger strøm til private kunder. Nettmagasinet Tek.no sin tjeneste der du kan sammenligne abonnementer fra alle mobiloperatørene i Norge, er gull verdt for å finne det mobilabonnementet som passer deg, ditt forbruk og ikke minst din lommebok best.

Verktøy for sammenligning av tjenester

Skal du bruke penger på å handle noe nytt, bør du legge litt tid på å gjøre research. Ofte er det mange forhandlere eller butikker som tilbyr samme eller lignende produkter, og du kan finne det du leter etter langt billigere enn det første stedet du fant varen. Prissammenligningstjenester som for eksempel Prisjakt og Prisguiden er gode verktøy for å skaffe seg oversikt over markedet. Det finnes også en rekke apper til telefonen som gir deg de samme mulighetene for enkel sammenligning av priser på produkter. På nettsiden Shopgun finner du aktuelle kunde- og tilbudsaviser fra et bredt utvalg butikker og forhandlere. Jo bedre oversikt over markedet du har, jo enklere blir det å finne det beste tilbudet som passer deg best. 

Det samme gjelder når du skal refinansiere smålån og dyr kredittgjeld, eller om du har behov for å ta opp et kortsiktig forbrukslån. Også her er nøkkelen til å finne det beste lånet for deg, å ha god oversikt over de ulike tilbudene som finnes – og ikke minst å sammenligne flere tilbud før du bestemmer deg. Kristoffer i Lendo mener de aller fleste av oss har mye å gå på når det gjelder å sammenligne vilkår og priser.

- Det lønner seg sjelden å takke ja til det første og beste tilbudet man får
Kristoffer Gallefoss
Administerende direktør - Lendo

– Det lønner seg sjelden å takke ja til det første og beste tilbudet man får. I de aller fleste tilfeller vil det betale seg å gjøre litt research før man forplikter seg til en avtale. Det gjelder om du skal kjøpe deg løpesko, ny vaskemaskin, eller om du skal signere på lånepapirer, sier han. 

Skal du ta opp et forbrukslån eller refinansiere kredittgjeld, kan du sende én søknad til Lendo, og deretter motta opptil 15 ulike lånetilbud du kan sammenligne og ta stilling til i ro og mak før du bestemmer deg.

– Kortsiktig gjeld er dyrt, og derfor er det ekstra viktig at du setter deg inn i vilkårene og ikke minst at du sammenligner flere lånetilbud, sier Kristoffer.

10 kjappe sparetips

  • Sjekk nettbanken og hold styr på regningene. Da slipper du ubehagelige overraskelser som at kontoen plutselig er tom, eller at du må betale forsinkelsesgebyr fordi du har glemt å betale regningen.

  • Dropp takeaway-kaffen – lag kaffe hjemme og ta den med i en termokopp.

  • Gå gjennom alle småtrekk som tapper kontoen din for mindre beløp hver måned. Kanskje trenger du ikke flere ulike strømmetjenester?

  • Sett opp en handleliste før du går i butikken, og handle for en lenger periode av gangen om du har mulighet til det.

  • Prøv dagligvarebutikkenes egne merker, ofte kan man ikke smake forskjell på disse produktene og de man vanligvis kjøper.

  • Følg med på tilbudsaviser, og bruk apper som lar deg sammenligne priser på ulike produkter – som for eksempel Prisjakt.

  • Bruk sammenligningstjenesten til Lendo når du skal refinansiere smålån og kreditter.

  • Ikke vær redd for å bytte strøm- eller mobilleverandør. Det er enkelt og du kan potensielt spare mye penger.

  • Selg det du ikke bruker, og handle brukt når du kan.

  • Opprett faste småtrekk av penger fra kontoen din, gjerne ved hjelp av spare-apper. På den måten sparer du penger uten at du merker det.