Det første du bør gjøre er å få oversikt over gjelden din. Den enkleste måten å gjøre det på kan være å sjekke Gjeldsregisteret via vår tjeneste Lendo Gjeldsoversikt. Her vil du finne usikret gjeld som er registert på deg, slik som forbrukslån og kredittkort. I tillegg må du huske på studielån, boliglån, og andre typer av lån du måtte ha.
Det kan være smart å legge inn alle lånene i et excel-dokument, slik at du får oversikt over hvor mye du har i lån, renten og nedbetalingstiden. Det lånet med høyest rente bør prioriteres først.
Det neste Sharon Lavie råder deg å gjøre, er å kontakte kreditor eller långiver å forklare situasjonen din. Mange kvier seg for denne samtalen, men den er ingenting å være redd for. Långiveren din vil gjerne også at du skal betale ned gjelden din, og om du bare forklarer situasjonen din kan de hjelpe deg med å lage en nedbetalingsplan, og legge til rette for at du skal få betalt.
Her kan du få oversikt over gjelden din, og finne ut hva du kan spare på å refinansiere.
– Dersom det går så langt at namsmannen er involvert, og det trekkes fra inntekten din hver måned, er det lite du får gjort med nedbetalingsplanen. Ta derfor kontakt med långiveren din så snart du ser at du har problemer med din nåværende nedbetalingsplan, sier Lavie.
Det gjelder altså å være proaktiv, og ikke utsette det å ta grep. Jo før, jo bedre: Jo mer långiveren vet om din situasjon, dess lettere blir det også for dem å legge til rette for at du skal få nedbetalt lånet.
Så gjelder det å få oversikt over økonomien. Dette er første steg mot å få kontroll på den.
– Først må du stille deg selv de rette spørsmålene. Hvilke inntekter har du og hvilke utgifter har du? Skill så nødvendige utgifter fra unødvendige. Noen utgifter må betales, som for eksempel husleie eller boliglån, strøm, forsikring og barnebidrag. Når disse først er betalt, bør du betale ned på gjelden din, forklarer Lavie.
Hvis du ikke passer på å betale de nødvendige utgiftene før du betaler ned på gjelden din, kan det føre til at situasjonen forverres.
– Det å ha mye gjeld er krevende nok som det er. Om du i tillegg skulle få strømmen stengt, for eksempel, blir vondt fort til verre. Men når de nødvendige utgiftene er betalt, må du begynne å se på hvor du kan kutte.
Lavie foreslår å lete etter et billigere telefonabonnement, kutte ut strømmetjenestene eller treningssenteret. Poenget er å finne ut hva du kan gjøre for å begrense utgiftene dine til et absolutt minimum frem til du har kommet i vater igjen.
Når de nødvendige utgiftene er betalt, er det på tide å regne ut hvor mye du kan betale ned på gjelden. Lavie anbefaler å bruke OsloMets referansebudsjett til å sette opp ditt eget budsjett.
– Det å sette opp et budsjett er utrolig viktig når du vil få kontroll over økonomien. Tidligere kunne det være en krevende øvelse å skulle sette opp et nøyaktig budsjett, men med OsloMets referansebudsjett får du et veldig godt utgangspunkt, og det vil garantert gjøre det lettere for deg å holde oversikten, tipser Lavie.
Dårlige vaner kan være vonde å vende. Men det er mulig, og i noen tilfeller helt nødvendig. Sharon Lavies fjerde tips, er nettopp å jobbe med vanene dine – med valgene du tar hver dag når du er i butikken, på internett eller ute på shopping. Det er gjerne summen av de små valgene du gjør hver dag som avgjør den økonomiske situasjonen din.
– Om du skal klare å nedbetale gjelden din, må den livsstilen som førte til at du fikk gjeld i utgangspunktet legges om. Det viktigste er at du får endene til å møtes hver måned, slik at du slipper å ta opp nye lån.
Siste tips er enkelt, men like fullt viktig:
– Si opp kredittkortene dine, og klipp dem i to, sier Lavie.
Kredittkort kan være bra å ha i enkelte tilfeller, men du må være bevist på hvordan du bruker det. Husk at du låner beløpet, og at det må betales tilbake. Betaler du ikke tilbake med første forfall, løper det renter.