Hvordan spare penger

Hvordan spare penger?

Det å spare penger er en god investering i egen økonomi. Har du for eksempel en bufferkonto, vil du ha penger hvis en uforutsett regning skulle dukke opp. Sparing kan også være nødvendig om du drømmer om bolig eller andre ting. Men hvordan går man frem?
Personlig økonomi Artikler Hvordan spare penger?

Her forklarer vi hvordan du kan spare penger på 1, 2, 3!

1. Bestem deg for spareløsning

Noe av det første du bør tenke over, er hvor pengene skal spares. Er det snakk om langsiktig sparing, kan det være aktuelt å vurdere sparing i aksjefond. Her vil avkastningen over tid som regel være bedre enn for en ordinær sparekonto. Lendos forbrukerøkonom, Sharon Lavie, påpeker imidlertid at løsningen også kan ha sine ulemper:

– Generelt sett er det ikke like stor risiko forbundet med sparing i fond som i enkeltaksjer. Men det er likevel alltid en viss risiko for at penger kan gå tapt, noe som er verdt å ha i bakhodet.

Ønsker du mer forutsigbarhet eller vil fokusere på kortsiktig sparing, er det å spare penger på sparekonto en trygg og god løsning. Du kan da dra nytte av sparerenten.

Det er selvfølgelig også mulig å spare langsiktig på konto. I så fall kan en høyrentekonto være et supert alternativ. Her vil det ofte være begrensninger for antall uttak, eller at du får høyere rente mot at pengene låses et visst antall år. Men det er verdt å sjekke litt rundt hvilke regler som gjelder for den banken.

2. Ha et sparemål: Hvor mye penger vil du spare?

Det er lurt å sette konkrete sparemål når du skal spare penger. Dette vil gi deg et beløp å strekke deg etter, noe som kan være motiverende. Du kan for eksempel ha som mål å spare 100 000 kroner til en gitt dato.

Ved å ha et sparemål, kan du også finne ut hvor mye penger du bør spare hver måned. Pass på at beløpet er overkommelig. Etter hvert som du når sparemålene, kan du sette nye mål.

3. Vurder om du skal spare penger med faste trekk

Dersom du skal spare penger, kan du alltids gå inn i nettbanken og overføre penger manuelt til sparekontoen eller fondet hver måned. Husk likevel på at det også er mulig å få faste trekk. På den måten vil sparingen i større grad gå automatisk.

Det finnes ulike spareapper som kan være nyttige, og ulike banker har ulike spareløsninger i nettbanken. Kanskje det kan trekkes et fast sparebeløp fra brukskontoen til sparekontoen hver gang du bruker bankkortet ditt?

Slik kan du spare mest mulig penger i hverdagen

Når du skal spare penger er du som regel avhengig av å ha penger til overs etter at faste utgifter er betalt. Siden det finnes mange utgiftsposter, finnes det også mange gode tips for hvordan du kan spare penger på ulike ting!

Her er noen av tiltakene du kan vurdere:

  • Bytt leverandør av strøm, TV, forsikring etc.: Du har forbrukermakt, og kan stort sett bytte leverandør etter eget ønske. Her finnes det penger å spare, siden ulike leverandører kan ha vidt ulike priser. 

  • Bruk prissammenligningstjenester: Dersom du planlegger å kjøpe noe nytt, kan det være smart å sjekke Prisjakt.no eller lignende sider først. Her finner du raskt ut hvem som selger produktet billigst!

  • Planlegg innkjøpene og kast mindre mat: Det å lage en handleliste før du går i butikken kan redusere risikoen for spontankjøp. Du kan også spare penger på å spise opp maten før du kjøper ny. Matsvinn er dyrt.

  • Samle forsikringene dine: Mange har bilforsikring, husforsikring og andre forsikringer hos ulike forsikringsselskaper. Det kan være lurt å samle disse hos samme leverandør, siden du da kan oppnå samlerabatt.

Et annet tiltak som potensielt kan la deg spare penger, er refinansiering. Dette betyr at du samler gamle lån i et nytt lån, vanligvis med det formål å sikre bedre lånevilkår. Med lavere lånekostnader kan du få mer penger til overs til sparing.

Hos oss kan du søke om refinansieringslån fra flere ulike banker. Finn lånet som er best for deg!