Her deler vi noen økonomiske tips som sikrer smartere kjøp på Black Friday!
På Black Friday vil du kunne komme over mange tilsynelatende gode tilbud, enten du handler i butikk eller på nett. Du blir kanskje møtt av store tilbudsskilt med «knalltilbud» eller «-70 %». Her gjelder det imidlertid å holde tungen rett i munnen.
Forsøk å se bort fra reklameskilt og annonser, og tenk over hvorvidt tilbudet faktisk er gunstig. Det finnes dessverre eksempler på butikker som øker prisene i tiden før tilbudene, for så å sette dem ned til «normalpris» på Black Friday.
For å kunne vite om et Black Friday-tilbud er verdt å satse på, anbefaler vi deg å sammenligne priser på Prisjakt eller lignende tjenester. Her kan du søke opp produkter, og se hvilke butikker som selger det billigst. Ifølge Lendos forbrukerøkonom, Sharon Lavie, kan tjenestene også by på en annen fordel:
– På prissammenligningssider vil du også kunne se prisutviklingen til produktet, og sjekke hva produktet kostet tidligere. Dermed vet du med sikkerhet at det er snakk om et godt tilbud før du slår til.
I tillegg kom det nye regler 1. oktober 2023 som krever at førprisen som oppgis må være den laveste prisen som er benyttet de siste 30 dagene før kampanjestart.
Et annet tips for en mer økonomisk Black Friday-handel, er å lage en liste over hva du skal kjøpe. Ha en plan, og unngå å kjøpe noe «bare fordi det er på tilbud». Spontankjøp er ofte dårlige kjøp, og man ender opp med ting man strengt tatt ikke har bruk for.
Skal du for eksempel handle julegaver på Black Friday, er det lurt å lage en innkjøpsliste på forhånd.
Er Black Friday rett før lønningsdagen? Eller har du kanskje brukt opp sparebufferen din i takt med det økende prisnivået i samfunnet? Da kan det være fristende å handle på kreditt. Dette kan være nyttig om du vet hva du gjør. Eksempelvis dersom du ønsker å bruke et kredittkort for å tjene opp cashpoints eller for å få enda mer rabatter på kjøpet.
Men sett bort fra grunn til hvorfor du bruker et kredittkort, så vil det viktigste være å ha en plan for tilbakebetaling. Klarer du å betale tilbake innen de rentefrie dagene er omme, vil det ikke løpe noen renter på beløpet. Har du behov for å vente litt lengre, bør du forsikre deg om at du vil klare å håndtere rentekostnadene, og forsøke å betale tilbake raskest mulig. Jo lengre du venter, jo dyrere vil det bli.
Foruten å ha en innkjøpsliste, er det også smart å ha et budsjett. Du setter da en gitt beløpsgrense som du skal holde deg innenfor når du handler. Se over faste utgifter og inntekter, og finn ut hva du har råd til.
Det å sette opp et budsjett er raskt gjort, og kan bidra til en sunnere og mer oversiktlig privatøkonomi.
Et siste tips er å tenke over hvorvidt du skal gjøre Black Friday-kjøpene på nett eller i butikk. Det er som regel lettere å få oversikt over priser om du handler i ro og mak fra sofaen. Inne på et kaotisk kjøpesenter er terskelen kanskje lavere for å la seg rive med.
Handler du i butikk, får du samtidig den fordelen at du ser produktene før du kjøper dem. Produktbilder på nett kan gi feil inntrykk, for eksempel dersom du kjøper klær. I butikk kan du prøve eller se på produktet og avgjøre om det lever opp til forventningene.
Mandagen etter Black Friday kalles gjerne for Cyber Monday, og er også fylt med mange tilbud. Noen butikker utvider dessuten tilbudene til å vare hele uken, og dette kalles gjerne for Black Week.
Følg gjerne med på butikkenes nettsider om du er usikker på når de beste tilbudene kommer. Dette vil butikken ofte hinte om. Husk at noen butikker venter med de beste rabattene til Cyber Monday, men dette kan variere.
Det viktigste er å bruke sunn fornuft, og å ikke la seg friste av tilbud som strengt tatt ikke er tilbud eller av ting du ikke har behov for.
Lykke til!