skattemelding, skatteoppgjøret

Når får man tilbake på skatten? Alt du trenger å vite om skatteoppgjøret i 2024

Utrullingen av skattemeldingene er i full gang og det er på tide å få stålkontroll over økonomien din. Er du nysgjerrig på når du kan forvente skattepengene i 2024, og hva du bør gjøre når skattemeldingen kommer? Da kan du lese videre.
Personlig økonomi Artikler Når får man tilbake på skatten? Alt du trenger å vite om skatteoppgjøret i 2024

Hva er egentlig skattemeldingen?

La oss begynne med det grunnleggende. Skattemeldingen er din personlige økonomiske oversikt for det foregående året. Den kaster lys over inntektene dine, fradragene, formuen din og eventuelle gjeldsposter fra fjoråret, og blir sendt ut av Skatteetaten til alle oss som mottar lønn, pensjon eller uføretrygd. 

Og ikke glem, skattemeldingen blir tilgjengelig på Skatteetatens nettside fra 7. mars til 31. mars i år.

Når kommer skatten i 2024?

For skatteåret 2023 vil skattemeldingen bli tilgjengelig på nettsiden til Skatteetaten i løpet av mars måned. Etter at du har gått gjennom skattemeldingen din og eventuelt gjort nødvendige endringer, sender du den inn digitalt.

Nå, her er det viktig å ha tålmodighet. Behandlingen av skattemeldingen tar vanligvis mellom tre og seks måneder, avhengig av hvor komplisert din økonomiske situasjon er. Men ikke fortvil! Skatteoppgjøret ditt for 2023, med noen forbehold, kan være ferdigbehandlet i løpet av én til to uker.

 

Hvilke datoer bør du notere deg?

  • I januar mottok du årsoppgaven som gir oversikt over inntekter og skattetrekk fra ulike kilder.

  • 1. mars var siste frist for å melde fra om feil i årsoppgavene.

  • Mellom 7. mars til 22. mars rulles skattemeldingen ut for personlige skattebetalere på Skatteetaten sin nettside.

  • 30. april er vanligvis fristen for å levere skattemeldingen dersom du ikke har benyttet deg av muligheten til å utsette leveringsfristen. Denne datoen kan variere avhengig av om du leverer elektronisk eller på papir.

  • Mellom april og juni er da skatteoppgjøret vanligvis starter å bli gjort tilgjengelig for de som har levert skattemeldingen tidlig. Det er vanlig at skatteoppgjøret blir gjort tilgjengelig i puljer, så det kan ta noen uker før du mottar ditt.

  • 13. desember er også en viktig dato å ha i bakhodet for å kunne gjøre nødvendige endringer før skattemeldingen blir behandlet for neste år.

Hvorfor er det viktig å sjekke skattemeldingen?

Det er helt avgjørende å nøye gå gjennom skattemeldingen din for å forsikre deg om at alle detaljer er riktig. Feil eller utelatelser kan føre til at du enten betaler for mye skatt og får penger til gode, eller betaler for lite skatt og ender opp med restskatt.

Så, granske skattemeldingen din med et ørnøye og forsikre deg om at alt stemmer. Hvis du finner feil eller mangler, kan du enkelt rette dem opp før du sender inn skattemeldingen digitalt.

Sjekk om du har rett på fradrag

Det er viktig å nøye gjennomgå skattemeldingen for å sikre at du har tatt med alle relevante fradrag og rettigheter, for eksempel fradrag for renteutgifter, pendlerfradrag og fagforeningskontingent. Disse fradragene kan bidra til å redusere din skattepliktige inntekt og dermed minimere skattebelastningen din. Win-win!

Har du et eget selskap?

Dersom du driver eget selskap eller er selvstendig næringsdrivende, kan det være gunstige skattefradrag og ordninger du bør være oppmerksom på. Dette kan inkludere fradrag for driftskostnader, reiser, kontorutgifter og mer.

Ta kontroll over din økonomi ved hjelp av skattemeldingen

Skattemeldingen er som et kart som viser vei gjennom pengelabyrinten din. Ved å nøye gjennomgå den, spesielt rentene på gjelden din, kan du finne måter å spare penger på. 

Planlegg for fremtiden din!

Skatteplanlegging er avgjørende for å sikre en jevn og forutsigbar økonomi gjennom året. Ved å tenke fremover og sette mål for sparing og investeringer kan du legge grunnlaget for økonomisk stabilitet og vekst på lang sikt. Tenk på det som en mulighet til å slå et slag for din økonomiske helse og legge en plan for fremtiden din.

Vi deler privatøkonomiske tips!

Vi har nå gitt deg en liten gjennomgang av skatteoppgjøret 2024. Husk at du også finner mange andre praktiske guider på nettsiden vår. Vi har blant annet guider om skattefradrag og hvor mye du skal skatte.

Ellers har vi også praktiske verktøy for deg som skal søke om lån. Gjennom oss kan du sammenligne lån fra ulike banker, slik at du kan velge det tilbudet som passer deg best.