øke boliglån, refinansiere boliglån, øke verdi på bolig

Slik øker du verdien på din bolig

Å øke verdien på din bolig er ikke bare en måte å gjøre den mer attraktiv for potensielle kjøpere. Det kan også være en god investering for fremtiden. Enten du planlegger å selge boligen din på kort sikt, eller ønsker å maksimere dens potensial for langsiktig verdiøkning, er det flere tiltak du kan ta for å øke verdien på din bolig.
Boliglån Artikler Slik øker du verdien på din bolig

Uavhengig av om du skal selge eller ei, er verdiøkning av boligen ønskelig. Det er ikke stort du kan gjøre med boligmarkedet generelt. Men med egen bolig er det flere tiltak du kan iverksette for å øke verdien. I denne artikkelen forklarer vi hvordan du kan øke verdien på din bolig. 

Hva er verdiøkning på bolig, og hvordan fungerer det?

Verdiøkning på bolig refererer til økningen i markedsverdien til boligen din over tid. Dette kan skyldes en rekke faktorer. Herunder inkluderes utviklinger i boligmarkedet, investeringer i oppgraderinger og forbedringer, samt generell utvikling av nabolaget. 

Når boligens verdi øker, kan dette gi deg muligheten til å selge den til en høyere pris enn det du kjøpte den for. Det sier seg selv at verdiøkningen er gunstig for deg. 

Å øke verdien på din bolig er ikke bare å gjøre den mer attraktiv for potensielle kjøpere, det er også en investering i din egen fremtid, forteller forburkerøkonom i Lendo, Sharon Lavie.

– Ved å ta strategiske skritt for å forbedre boligens utseende og funksjonalitet, vil du ikke bare tiltrekke deg flere interessenter, men også oppnå en høyere salgspris når tiden er inne.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

Fire enkle måter du kan øke verdi på bolig

Dersom du ønsker å øke din boligverdi, finnes det flere tiltak du kan iverksette. Noen er enkle og raske, mens andre er krevende og langvarige tiltak. 

  • Oppgradering av kjøkken og bad: Disse områdene er ofte de viktigste for potensielle kjøpere. Ved å oppgradere kjøkkenet og badet med moderne apparater, inventar og materialer, kan du øke verdien på boligen din betydelig.

  • Maling og oppussing: Frisk opp innvendige og utvendige overflater med maling! Dette kan gi boligen din et nytt og tiltalende utseende. I tillegg kan det være lurt å fikse småting, slik som løse håndtak, skjeve dører og kraner som lekker for eksempel.

  • Hagearbeid og andre oppgraderinger utendørs: Førsteinntrykket av boligen din skapes ofte av hagen og uteplassen. Ved å investere i hagearbeid, reparere gjerder og oppgradere din utendørsbelysning, kan du gjøre boligen din mer tiltalende for potensielle kjøpere.

  • Energieffektivitet og bærekraft: Installer energieffektive vinduer og dører, isoler loftet og veggene, og vurder å investere i solcellepaneler eller annen fornybar energi. Dette vil ikke bare redusere energikostnadene, men også øke boligens verdi ved å gjøre den mer attraktiv for miljøbevisste kjøpere.

Steg for steg - slik øker du verdien mest mulig

Hvor skal du begynne med tiltakene? Nedenfor gir vi deg en steg for steg prosess av hvordan du bør oppgradere boligen din.

1. Begynn innvendig

Begynn med å male vegger og tak i nøytrale farger som appellerer til et bredt spekter av kjøpere. Vurder å erstatte slitte gulvbelegg med moderne og attraktive alternativer, som tre eller fliser.

Oppdater kjøkkenet ved å bytte ut gamle hvitevarer med energieffektive modeller. Installer nye skapdører og benkeplater, om nødvendig. Du kan også male og bytte til nye håndtak.

2. Jobb deretter utendørs

Sørg for at fasaden på huset ditt er i god stand ved å reparere eventuelle skader. Mal eller vask utvendige vegger, terrasse og asfalt, og erstatt ødelagte takstein eller takrenner.

Investér i hagearbeid ved å plante blomster, busker eller trær. Legg en ny plen, og oppgrader utendørsområdet med terrasse eller uteplass.

3. Bærekraft og energieffektivitet er viktigere enn noensinne

Utfør en energivurdering av boligen din for å identifisere områder der du kan forbedre energieffektiviteten. Installer isolasjon i tak, vegger og gulv, eventuelt bytte ut vinduer for å redusere varmetap og senke energikostnadene.

Vurder å installere solcellepaneler eller andre fornybare energikilder. Da reduserer du avhengigheten av eksternt produsert strøm, og du reduserer også strømregningen.

Er det verdt det å investere i verdiøkning av bolig?

Å investere i verdiøkning av boligen din kan være en lønnsom beslutning, både på kort og lang sikt. Ved å gjøre oppgraderinger og forbedringer som øker boligens appell og funksjonalitet, kan du tiltrekke deg flere potensielle kjøpere og oppnå en høyere salgspris når du bestemmer deg for å selge. 

Det er imidlertid viktig å huske på at ikke alle oppgraderinger vil gi en positiv avkastning på investeringen. Det er viktig å nøye vurdere kostnadene og forventet avkastning av hver oppgradering før du tar en beslutning. En konsultasjon med en boligekspert kan også være nyttig, for å få råd om hvilke oppgraderinger som vil ha størst innvirkning på boligens verdi.

En e-takst, også kalt elektronisk takst, er en takst som sier noe om hva eiendommen er verdt i dagens boligmarked.

Les mer om den enkle formen for verdifastsettelse av eiendom her.

Ønsker du bistand til å finne det rette lånet?

Dersom du trenger personlig hjelp til å finne rett lån, står vi i Lendo klare. Våre hyggelige medarbeidere kan hjelpe deg med å finne et lån som lar deg investere i verdiøkning av din bolig.