Gavebytte og januarsalg - dette må du tenke på

Gavebytte og januarsalg - dette må du tenke på

Julehandelen er akkurat over. Lommebøkene i de tusen hjem har blitt tynnere og mange har fått de gavene man ønsket seg.
Personlig økonomi Artikler Gavebytte og januarsalg - dette må du tenke på

Intens julehandel

 

Hvert år handler mange av oss julemat, julegaver og juledekorasjoner for tusenvis av kroner. I 2019 – sist gang julen var normal – importerte vi 29 570 tonn klementiner og mandariner. Vi handlet for til sammen 57 milliarder kroner i desember – altså 10 700 kroner per hode. Med så store summer i omløp, kombinert med en stor dose julestress, er det ikke til å unngå at ikke alle gavekjøp er like gjennomtenkt, og at mange har fått ting de ønsker å bytte. 

Bytting skal være enkelt, men du må vite hvilke rettigheter du har

Har du fått gaver du skal bytte, skaff deg oversikt over rettighetene dine, og kontroll over hva de forskjellige begrepene du kan støte på egentlig betyr. Åpent kjøp, bytterett og angrerett er tre begreper som ofte forveksles, men som betyr forskjellige ting. 

Regel nummer en er alltid å ta vare på kvitteringen eller byttelappen du fikk sammen med gaven. Lå det ikke ved noe med gaven, spør den du fikk den av. Uten kvittering eller byttelapp er det ikke alltid like enkelt å bytte. Det er ulike former for kjøp og alle gir en form for bytte- eller returrett, men det er ulike regler. Uansett type, er det viktig å følge disse når du ønsker å bytte:

  • Åpent kjøp. Om varen er kjøpt på åpent kjøp, betyr det enten at du kan levere tilbake en ubrukt vare og få pengene tilbake, eller at du kan teste varen og levere den tilbake om den ikke svarer til forventningene. For eksempel i en måned. Vilkårene er helt opp til forhandleren å fastsette. Om du vil være helt sikker på at julegaven din kan leveres tilbake, sjekk at siste mulige returdato fremkommer på kvitteringen. 

  • Bytterett gir deg kun rett til å bytte varen mot en annen vare fra samme forhandler, eller å bytte den mot en tilgodelapp. 

  • Angreretten gjelder ved kjøp over nett, telefon, ved stand eller fra dørselger. Du har i utgangspunktet angrerett i 14 dager når du handler fra alle EØS-land. De 14 dagene begynner å løpe den dagen du mottar varen.

 

Det beste tipset vi generelt kan gi er å bytte varen raskt, unngå å pakke den ut av innpakningen eller å bruke den utover det å prøve om den passer. Er varen kjøpt på nett, følg anvisningene for bytte / retur fra den nettbutikken gaven er kjøpt i. Be giveren om anvisningene om du ikke fikk dem sammen med gaven, eller kanskje du har en giver som kan ta jobben for deg? 

vær kritisk til fargesprakende prislapper og tilbud

Fikk du ikke det du ønsket deg, eller er det bare noe du må ha, og som akkurat har kommet på salg? Det er fullt mulig å gjøre kupp både under romjuls- eller januarsalget. Men det kan være lurt å være kritisk til tilbudene, og å gå dem ordentlig i sømmene før du bestemmer deg for et kjøp. 

Det er ikke ukjent at butikker opererer med for høye “før priser”, altså priser varen aldri har blitt solgt for. På den måten ser tilbudet veldig godt ut, uten egentlig å være det. Noen butikker tar også inn salgs0varer som de aldri har solgt før, for så å reklamere for dem med nedsatt pris.

I begge disse tilfellene betaler du full pris for noe du tror er et kupp. Derfor er det viktig å ha god oversikt over hva du planlegger å kjøpe før du begir deg ut i salgsjungelen, og over hva varene faktisk koster. Selvfølgelig er det - akkurat som ellers -  svært viktig at du også vet hva lommebok og konto tåler før du begynner å handle. Julehandelen kan ha gjort større innhugg i privatøkonomien enn du liker å tro.

Husk på årets magreste måned

Når du handler på romjuls- eller  januarsalget med kredittkort eller betaler med faktura, skal beløpet betales i januar eller februar. Om du allerede har kjøpt julegaver på kredittkort, kan belastningen bli stor begge disse månedene og du kan få en veldig skjev økonomisk inngang på året. 

Hvordan du kan få et best mulig økonomisk 2022 kommer vi ganske snart tilbake til.