Unngå disse vanlige fellene i julehandelen

Unngå disse vanlige fellene i julehandelen

Julehandelen går i en forrykende fart. Da stiger også risikoen for å ryke på en smell og la seg lure av et tilbud som er for godt til å være sant.
Personlig økonomi Artikler Unngå disse vanlige fellene i julehandelen

Intens julehandel

 

Hvert år handler mange av oss julemat, julegaver og juledekorasjoner for tusenvis av kroner. I 2019 – sist gang julen var normal – importerte vi 29 570 tonn klementiner og mandariner. Vi handlet for til sammen 57 milliarder kroner i desember – altså 10 700 kroner per hode. Med så store summer i omløp, er det viktig å holde hodet kaldt. 

Vær kritisk til fargesprakende prislapper og tilbud

Det er fullt mulig å gjøre kupp både i førjulstiden og ellers i året. Men det kan være lurt å være kritisk til tilbudene, og å gå dem ordentlig i sømmene før du bestemmer deg for et kjøp. 

– Det er ikke alle forhandlere som spiller med helt åpne kort, sier Sharon Lavie, forbrukerøkonom i Lendo. 

– Forbrukerrådet advarer blant annet mot utenlandske nettbutikker i norsk drakt. Det er heller ikke uvanlig at fysiske butikker her til lands øker prisene noen uker før jul, for så å henge opp de store, fargesprakende prislappene med tilbud når desember kommer. Noen butikker tar også inn varer som de aldri har solgt før, for så å reklamere for dem med nedsatt pris, forteller hun.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

 

I begge disse tilfellene betaler du full pris for noe du tror er et kupp. Derfor er det viktig å ha god oversikt over hva du planlegger å kjøpe før du legger ut på julehandelen, og over hva varene faktisk koster. Du kan også spare mye tid og penger på å sammenligne priser i ulike butikker på nett før du begynner handleturen. 

Vær tidlig ute

Det viser seg at det å være tidlig ute ofte lønner seg i privatøkonomiske anliggender, så også i julen. Det er det flere grunner til, sier Lendos forbrukerøkonom:  

– Du rekker å sammenligne priser, og å bestille varene dine over nett om du finner dem der. Da slipper du også unna proppfulle kjøpesentre mellom siste søndag i advent og lille julaften. Om du bestiller gavene over nett, er det viktig at du er oppmerksom på hvor de sendes fra, slik at du vet om det kommer til å påløpe moms, toll eller andre avgifter. 

Se opp for piratkopier

Det er altså mange fordeler ved å gjøre julehandelen over nett. Men det er gjerne andre fallgruver å være oppmerksom på der, enn i fysiske butikker her hjemme. For eksempel piratkopier.

– Det er absolutt en risiko for å kjøpe varer som ikke svarer til forventningene. Du kan til og med risikere å få et produkt i posten som er direkte farlig. Elektronikk eller leketøy kan mangle CE-merking, og sminke kan inneholde irriterende eller skadelige stoffer som ikke er lov å selge i Norge, forklarer Lavie. 

Merkeklær er også en produktkategori som ofte plagieres og selges til veldig fristende priser. Når du handler på nett er det altså lurt å: 

  • skaffe opplysninger om bedriften du vurderer å handle fra, og gjerne anmeldelser fra tidligere kunder

  • lese vilkårene rundt bytter, reklamasjoner og garantier nøye

  • lese innholdsfortegnelsen på sminke, hudpleie og helseprodukter

  • ta vare på ordrebekreftelse og kvittering, og ta skjermdumper mens du handler

  • undersøke om forhandleren er autorisert, dersom du handler dyre merkevarer

Gjør deg kjent med rettighetene dine

Du gjør også lurt i å skaffe deg oversikt over rettighetene dine, og kontroll over hva de forskjellige begrepene du kan støte på egentlig betyr. Åpent kjøp, bytterett og angrerett er tre begreper som ofte forveksles, men som betyr forskjellige ting. 

– Pass på å vite hva de forskjellige begrepene betyr – og ta alltid vare på kvitteringen, slik at du eller den som får gaven kan bytte, eller reklamere om den går i stykker, sier Lavie. 

  • Åpent kjøp er opp til forhandleren om de vil tilby eller ikke. Om du blir tilbudt åpent kjøp, betyr det enten at du kan levere tilbake en ubrukt vare og få pengene tilbake, eller at du kan teste varen og levere den tilbake om den ikke svarer til forventningene. For eksempel i en måned. Vilkårene er helt opp til forhandleren å fastsette. Om du vil være helt sikker på at julegaven din kan leveres tilbake, kan du be om at siste mulige returdato skal fremkomme på kvitteringen. 

  • Bytterett gir deg kun rett til å bytte varen mot en annen vare fra samme forhandler, eller å bytte den mot en tilgodelapp. 

  • Angreretten gjelder ved kjøp over nett, telefon, ved stand eller fra dørselger. Du har i utgangspunktet angrerett i 14 dager når du handler fra alle EØS-land. De 14 dagene begynner å løpe den dagen du mottar varen.

  • Gavekort kan være den perfekte gaven til den som har alt, eller den man unner å bestemme julegaven selv. Men husk å undersøke hvor lenge gavekortet er gyldig – det er nemlig opp til forhandleren å bestemme. Om det ikke står spesifisert hvor lenge det er gyldig, skal det være gyldig i ti år. Det kan også være verdt å vite at gavekortet blir verdiløst om bedriften går konkurs. 

Ikke la deg presse til en dyrere jul enn du kan takle

Det kan være vanskelig å ikke la seg rive med i julen. Men prøv å beholde roen, og legg en plan på forhånd, slik at du ikke bruker mer penger enn du har råd til. 

– Det er lurt å bestemme seg på forhånd for hvor mye julen skal koste. Enten som en totalsum, eller oppdelt i fire kategorier: julegaver, julepynt, julemat og transport, sier Lavie. 

– Ta utgangspunkt i dine egne forutsetninger, og prøv å unngå å sammenligne deg selv med andre. Hva andre betaler for julen har ingenting med din jul å gjøre. Snakk gjerne om forventninger og forutsetninger med partneren din, med barna og med gjestene. Da kommer man gjerne fort til enighet om hva som kreves for en god jul. 

Om du har dårlig råd, kan det i denne sammenhengen være lurt å snakke om: 

  • et pristak på julegavene

  • eventuelt om å ha et gavelotteri, slik at alle kjøper én gave hver som man lodder ut på julaften

  • hva man eventuelt kan unnvære av julematen

  • de andre kan tenke seg å dele ansvar for maten, slik at alle tar med litt hver

Husk på årets magreste måned

Når du handler julegaver med kredittkort eller betaler med faktura, skal beløpet oftest betales i januar. De fleste fakturaer har bare 14 dagers betalingsfrist, noe som innebærer at det du handler rett før jul skal betales betales før januar-lønnen er på konto. 

– For å holde kontroll over fakturaene bør du så langt det er mulig gjøre alle innkjøpene med ett kort. Da blir det lettere å beholde oversikten over hvilke gaver som er betalt, og hvilke som skal betales. Om du vurderer å skyve betalingene til over nyttår, bør du virkelig vurdere om økonomien din vil tåle utgiftene i januar.