Kredittkortbruk sommer

Nordmenns kredittkortbruk eksploderte sommeren 2020

Det ble en annerledes sommer i 2020. Mange var permitterte, en del var uten jobb for første gang, og de aller fleste valgte å legge sommerferien i Norge.
Kredittkort Artikler Nordmenns kredittkortbruk eksploderte sommeren 2020

Dette førte til en økning i kredittkortbruk mange steder i landet – noen steder opptil 400 prosent sammenlignet med fjoråret. For de som brukte kredittkortet mye i sommer, kan det være lurt å ta grep nå.

– Nordmenn handlet mye her hjemme med kredittkort i sommer, særlig i Nord-Norge og på Vestlandet. Så det ser ut til at mange ville utnytte sommeren 2020 til å utforske sitt eget land. Det er talende at Ullensaker kommune – der Oslo lufthavn ligger – hadde den laveste kortbruken i sommer.
Kristoffer Gallefoss
Adminsitrerende direktør - Lendo

Størst økning i Nord-Norge og på Vestlandet

I Aurland kommune økte kredittkortbruken mest i år. Her gikk kredittkortene varmt: DNB registrerte en økning i på 434 prosent, sett i forhold til juli i fjor. Det sier for det første mye om at nordmenns reiseaktivitet – ikke overraskende – var annerledes enn i fjor.

Veldig mange valgte å legge ferien til norske reisemål, og Aurland var en av de mest besøkte kommunene. Det var høy aktivitet på Vestlandet generelt i sommer.

Stranda kommune så også en veldig stor økning i kredittkortbruken, opp 383 prosent i forhold til samme tidspunkt i fjor, mens Stryn havnet like bak, med en økning på 355 prosent. Det er i det hele tatt fjord og fjell som har vært de store turistmagnetene for reiseglade nordmenn i sommer.

Små bygder i Nord-Norge og på Vestlandet er de stedene der kortterminalene har fått kjørt seg aller mest, mens tradisjonelle feriebyer som Kristiansand så en viss nedgang sammenlignet med 2019. 

Se vår sammenligning av de beste kredittkortene for reise her.

– Selv om vi ser en stor økning i nordmenns kredittkortbruk i Norge denne sommeren, betyr ikke det nødvendigvis at reiselivsbransjen har kommet godt ut av det. De utenlandske turistene uteble, og det har nok de fleste i reiselivsbransjen merket, til tross for flere norske besøkende
Kristoffer Gallefoss
Adminsitrerende direktør - Lendo

Reiselivsbransjen sliter likevel

Blant de største kommunene er det Ålesund, Bergen, Stavanger og Trondheim som ligger på toppen av listen, der kredittkortbruken også har steget til nesten det dobbelte av det vi så sommeren 2019. Likevel er reiselivsbransjen en av de hardest rammede bransjene under korona, i Norge som i mange andre land. NHO Reiseliv har gjennomført ukentlige undersøkelser blant sine 3300 medlemsbedrifter for å følge koronapandemiens innvirkning på bransjen. Ifølge NHO oppgir 40% av deres medlemsbedrifter i reiselivsbransjen fortsatt at de planlegger oppsigelser på grunn av koronaviruset. Reiselivsbransjen er altså en av de aller hardest rammede bransjene i lan

Både fordeler og ulemper ved å bruke kredittkort

Det at mye av denne handlingen er gjort med kredittkort, kan også få negative konsekvenser. Det er mange gode grunner til å bruke kredittkortet på reise, men samtidig er det ingen god idé å bruke kredittkortet for mye om man er i en økonomisk krevende situasjon.

– Kredittkort kommer i utgangspunktet med mange fordeler for reisende. En del av kredittkortene kommer med reiseforsikring, rabatter og rentefri betalingsutsettelse, men for mange kan fristelsen bli for stor – for eksempel på ferie – slik at de kan få problemer med å håndtere gjelden i etterkant.
Kristoffer Gallefoss
Adminsitrerende direktør - Lendo

Det man først og fremst må huske på, er at kredittkort som oftest har relativt høy rente, og at det derfor kan bli dyrt om man venter for lenge med å betale. Men hvis man betaler ned gjelden før det påløper rente, kan det fort lønne seg å bruke kredittkortet i ferien. For eksempel tilbyr mange kredittkortutstedere gratis reiseforsikring dersom du betaler mer enn halvparten av prisen for reisen med kortet, selv om du bare skal reise i Norge. Da gjelder forsikringen også i mange tilfeller hele reisefølget ditt, uansett om du er i familie med dem eller ikke – og forsikringen aktiveres så snart du betaler hele reisen med kortet, uavhengig om du reiser med bil, båt eller fly.

Man kan altså spare mye ved å bruke kredittkort i forbindelse med reise, så lenge man setter seg inn i hvilke forskjellige tilbud man kan få, og er bevisst på bruken av kortet. De fleste kredittkort har en rentefri betalingsperiode på 40 til 50 dager, og hvis man betaler ned kredittgjelden før forfallsdatoen, koster det som regel ingen ting å bruke kortet. Da kan man nyte godt av forsikringer, rabatter og bonusprogram, og spare penger på blant annet overnatting, leiebil og flybilletter. 

– Problemene med kredittkort oppstår først når du ikke betaler innen forfallsdatoen. Vi får mange henvendelser av folk som har brukt penger de egentlig ikke hadde, eller har utsatt å betale ned kredittgjelden. Det er mange som trenger noen råd etter litt for hard kredittkortbruk i ferien.
Kristoffer Gallefoss
Adminsitrerende direktør - Lendo

Viktig å nedbetale kredittkortgjelden raskt

I og med at rentene på kredittkortgjeld er høye, må første prioritet være å få betalt ned det utestående beløpet raskt. Faktisk er gjennomsnittsrenten på kredittkort 25 prosent – det kan derfor bli veldig dyrt. Hvis du er blant dem som lot kortet gå litt vel varmt i sommer, finnes det løsninger.

Dersom du ikke klarer å betale ned gjelden før rentene begynner å løpe, kan det fort lønne seg å refinansiere kredittkortgjelden. Da kan du få lavere rente, og dersom du har andre smålån i tillegg kan du samle gjelden slik at du slipper å forholde deg til flere forskjellige fakturaer, nedbetalingsdatoer og rentekostnader. Da blir lånet billigere å betjene, slik at du også kan betale det ned raskere. Jo raskere du betaler ned lånet, jo mindre blir totalsummen du må ut med. Det kan altså være store beløp å spare når du refinansierer kredittgjelden – ved at både månedsbeløpene og totalsummen blir mindre.

– Hos Lendo kan du søke refinansiering. Vi samler inn tilbud fra forskjellige banker, slik at kunden kan sammenligne flere tilbud og finne den beste løsningen.
Kristoffer Gallefoss
Adminsitrerende direktør - Lendo

Gjennomsnittsrenten du kan få på et lån sammenlignet med en kredittkort, er ofte mye lavere. Derfor kan det lønne seg å bruke noen timer på å få oversikt over all usikret gjeld og vurdere om det å søke refinansiering er noe for deg. 

Lendo henter inn tilbud fra flere forskjellige banker, slik at du enkelt kan finne tilbudet som passer din situasjon best. I tillegg har Lendo dyktige og kunnskapsrike kundekonsulenter som kan hjelpe deg underveis, helt kostnadsfritt og uforpliktende.