Hva er et kortnummer?

Hva er et kortnummer?

Når du skal handle på nett, vil du ofte bli bedt om å legge inn et såkalt kortnummer. Kortnummeret ditt er unikt, og inneholder relevant informasjon om utstederen av kortet. Her forklarer vi deg hva kortnummeret er, og andre ting du bør vite om.
Kredittkort Artikler Hva er et kortnummer?

Kortnummer – enkelt forklart

Et kortnummer er et nummer bestående av 16 siffer, og finnes ofte på fremsiden av betalingskortet ditt. Nummeret er delt inn i fire seksjoner, og sammen bidrar disse til at kreditt- eller bankkortet ditt kan identifiseres.

Kortets første tall sier noe om bransjen som kortutsteder hører til, mens tall nr. 2 til 6 er identifikasjonsnummeret til kortutsteder. De neste ni tallene, tall nummer 7 til 15, viser til kontonummeret som tilhører innehaver. 

Det siste tallet er et såkalt kontrollsiffer, og benyttes for å kunne verifisere at kortet du bruker faktisk er gyldig. 

Kort fortalt vil kortnummeret si noe som banken du er kunde i, og samtidig identifisere deg som eier av kortet.

Hva er kredittkortnummer?

Dersom du har et kredittkort, for eksempel av typen Mastercard eller Visa, vil du se et 16-sifret tall på kortets fremside eller bakside. Dette kalles gjerne for et kredittkortnummer, men er i prinsippet akkurat det samme som et kortnummer.

Siden både debet- og kredittkort har et kortnummer, vil du som regel kunne handle på nett uansett hva slags betalingskort du har.

Hva med CVC-kode og gyldighetsdato?

Dersom du skal handle noe på nett, kan du normalt sett velge å betale med både bank- og kredittkort. I så fall vil du som regel bli bedt om å oppgi kortnummeret, så vel som en CVC-kode og utløpsdato.

CVC-koden er en tresifret tallkode som har en viktig sikkerhetsfunksjon, da den begrenser sannsynligheten for at uvedkommende kan handle med kortet ditt. Om noen med svært likt kortnummer som deg skulle taste feil (slik at nummeret blir likt ditt), vil CVC-koden deres være annerledes. Da vil heller ikke kortet ditt bli belastet.

Utløpsdatoen på kortet ditt angir hvor lenge kortet er gyldig. Men et kort kan være ugyldig selv om det ikke er utgått på dato – for eksempel om du har sperret kortet, eller du har utestående betalinger. Her vil det siste tallet i kortnummeret gi viktig tilleggsinformasjon.

Både kortnummer, CVC-kode og utløpsdato vil du normalt sett oppgi ved utsjekk – etter å ha gått videre til det betaling.

Bør du handle med debet- eller kredittkort ved netthandel?

Enten du handler med et kreditt- eller debetkort på nett, vil du måtte oppgi kortnummer og annen relevant informasjon. Men, hva slags kort er egentlig best å bruke til netthandel? 

Det å handle med debetkort vil ofte være et godt valg, siden du bruker av pengene du har på din egen konto. Har du ikke nok penger, vil handelen heller ikke gå gjennom. Det blir derfor lettere å holde kontroll på eget forbruk.

Ifølge Sharon Lavie, Lendos forbrukerøkonom, kan imidlertid også kredittkort være en smart løsning:

–Skulle du bli utsatt for svindel eller oppleve at nettbutikken går konkurs, har du flere rettigheter om du betalte med kredittkort fremfor vanlig debetkort. Vil ikke nettbutikken for eksempel hjelpe deg, kan du da ta kontakt med kortutgiver av kredittkortet ditt, som kan hjelpe deg å få tilbake pengene.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

I tillegg kan du få rabatter og reisefordeler med kredittkort. Betaler du også tilbake innen en gitt tid, kan du dessuten slippe renter, så fremt kredittkortet ditt har en rentefri periode.

Handel uten bruk av kortnummer

I mange tilfeller kan du handle uten bruk av kortnummer, enten det er snakk om et debet- eller kredittkort. Handler du for eksempel i en fysisk butikk, trenger du normalt sett bare å bruke chip og taste inn PIN-koden.  Mange forhandlere lar deg også «tæppe» kortet, noe som betyr at kortet kun trenger å holde kortet over terminalen for å betale. 

Til og med ved handel på nett kan du finne betalingsløsninger som ikke krever bruk av kortnummer. Handler du for eksempel med Google Pay, Vipps eller lignende, trenger du ikke å oppgi kortinformasjonen. Disse opplysningene finnes nemlig lagret i appen allerede.

Sammenlign kredittkort fra flere utstedere

Planlegger du å skaffe deg et kredittkort? Da er det viktig å huske på at faktorer som effektiv rente, og ulike fordeler som kommer med kredittkortet kan variere fra bank til bank. Av den grunn kan det være smart å sende en uforpliktende kredittkortsøknad til flere banker.

Du får da oversikten du trenger, og kan velge kredittkortet som er mest gunstig for deg. Vi lar deg innhente tilbud fra flere långivere – gratis og uforpliktende.