gjeldsproblem

Har du et gjeldsproblem du vil bli kvitt? Slik går du frem

Gjeldsproblemer er mer utbredt enn du kanskje tror. Ifølge tall fra analyseselskapet Experian har nordmenn over 59,2 milliarder i misligholdt gjeld. Om du har et problem med gjelden din, er du med andre ord ikke alene. Heldigvis finnes det også muligheter for å komme seg ut av situasjonen, slik at økonomien kan friskmeldes.
Gjeldsregister Artikler Har du et gjeldsproblem du vil bli kvitt? Slik går du frem

Når har jeg et gjeldsproblem?

Et gjeldsproblem oppstår typisk når man begynner å slite med å betjene den gjelden man har pådratt seg. Dette betyr som regel at du har lånt mer enn hva økonomien din tåler. 

Kanskje strekker ikke lenger pengene til? I så fall kan du ende i en ond spiral der du hele tiden tar opp nye, dyre lån for å betale ned eksisterende lån.

Inkassosaker eller betalingsanmerkninger

Dersom du ikke klarer å betale gjelden din, vil dette etter hvert føre til betalingspåminnelser og inkasso. Om inkassokravet ikke betales, kan du ende opp med en betalingsanmerkning. 

Anmerkninger er ofte et tydelig tegn på gjeldsproblemer, og kan være av stor betydning i hverdagen. Det blir vanskeligere å få lån, og du kan oppleve at du ikke får tegnet forsikringer eller abonnementer.

Betalingsanmerkninger blir først slettet når hele kravet er innbetalt. Om du ikke betaler, blir anmerkningene stående i fire år. 

Hvordan komme seg ut av gjeldsproblemer?

Dersom du har et gjeldsproblem, eller tror du kan være i ferd med å få et, gjelder det å ta tak i situasjonen så snart som mulig. Grovt sett kan prosessen se slik ut:  

  1. Skaff deg oversikt over situasjonen
  2. Sett opp et budsjett
  3. Prioriter nedbetaling av dyr gjeld
  4. Start nedbetalingen (og vurder refinansiering)

1. Få oversikt over egen økonomi

Mange nordmenn mangler økonomisk oversikt. For å kunne ha orden i økonomien, må du først og fremst vite svaret på følgende: Hvor mye penger skylder du, og til hvem? Om du er usikker kan du sjekke din usikrede gjeld gjennom Lendo Gjeldsoversikt og Gjeldsregisteret.

- Når det kommer til gjeld, vil det alltid være bedre å vite enn å ikke vite. Husk også på at det kan være fornuftig å sjekke kredittscoren din. Den forteller deg mye om hvordan du ligger an økonomisk, sier Sharon Lavie.

Sharon Lavie

Forbrukerøkonom i Lendo

2. Sett opp et budsjett

Så snart du har oversikten du trenger, er det tid for å sette opp et budsjett. Budsjettet skal enkelt og greit gi oversikt over alle inntekt og utgifter. 

Når du trekker alle utgifter fra inntekten, ser du hvor mye du sitter igjen med. Om du går i minus, tyder dette på at du bør ta tak i økonomien. Skal økonomien friskmeldes, må du enten øke inntektene eller redusere utgiftene. Med et budsjett kan du enklere få oversikt over hvor pengene går, og om det finnes muligheter til å endre pengebruken. 

Husk at du ofte kan spare mye penger på å kutte daglige, unødvendige småutgifter.

 

3. Prioriter nedbetaling av dyr gjeld

Dersom du har dyr gjeld, er det lurt å alltid betale ned det dyreste lånet først. Det betyr at det kan være gunstig å prioritere ekstra nedbetaling på dyre kreditt- og forbrukslån, siden disse ofte har høyere rente. 

Mer gunstige lån – som studielån og boliglån – er billigere å betjene over tid enn lån uten sikkerhet.

4. Vurder refinansiering

Om du har mange dyre kreditt- eller forbrukslån, har du kanskje betydelige rentekostnader på hvert av lånene. Dette kan fort føre til et gjeldsproblem, da kostnadene kan bli vanskelige å håndtere. Her kan refinansiering være en god løsning.

- Refinansiering betyr at du betaler ned eksisterende gjeld med et nytt lån – vanligvis med bedre lånebetingelser. Har du for eksempel ti dyre smålån, kan du samle disse i ett større og billigere lån, sier Sharon Lavie.

Det finnes refinansieringslån uten sikkerhet (i prinsippet det samme som et forbrukslån), og refinansieringslån med sikkerhet. Sistnevnte vil som regel gi deg de beste rentevilkårene, men forutsetter som regel at du kan stille med sikkerhet i bolig. Og husk at du da strekker lånet over lengre tid enn kanskje nødvendig, så du betaler faktisk mer i renter og gebyrer enn du behøver.

Her er noen av fordelene med refinansiering:

  • Spar penger: På grunn av lavere totalkostand  
  • Økonomisk oversikt: Ved å samle lån får du færre utlånere å forholde deg til
  • Betal ned gjelden raskere: Pengene du har til overs kan brukes på nedbetaling av gjeld

Få oversikt via oss

Har du problermer med for mye gjeld, og ønsker å få orden på økonomien igjen? Vi hjelper deg med å skaffe oversikten du trenger. Vi kan også hjelpe deg med å finne de mest gunstige refinansieringslånene. 

Søk om refinansiering i flere banker, og finn et gunstig lån som passer ditt behov. Sammenligningstjenesten vår er både uforpliktende og gratis.