Mikrolån uten kredittsjekk

Mikrolån uten kredittsjekk

Når du søker om lån i en bank, søker om et nytt kredittkort eller handler på nettet og ønsker å betale med faktura, så blir det utført en kredittsjekk av deg. Det er på langt nær så skummelt som det kanskje høres ut – det er rett og slett banken som ønsker å forsikre seg mot dårlige betalere ved å sjekke din tidligere betalingshistorikk.
Forbrukslån Artikler Mikrolån uten kredittsjekk

Hva er et mikrolån?

Derfor er det nok mange som lurer på om det er mulig å ta opp mikrolån uten kredittsjekk, også kalt minilån eller sms-lån. Som regel så lurer man på dette hvis man har betalingsanmerkninger eller aktive inkassosaker, ettersom det er dette som vanligvis er årsaken dersom man får avslag på kredittsjekken.

I så fall er det sjeldent lurt å pådra seg enda mer gjeld – og i alle fall ikke i form av et dyrt mikrolån – noe som uansett kan være vanskelig. For så godt som alle banker vil kreve å gjøre en kredittsjekk av deg før de kan tilby deg lån.

Et mikrolån er sannsynligvis den lånetypen på markedet som gir deg de dårligste lånevilkårene, og vi anbefaler å unngå disse lånene. Et slikt lån overgår sjeldent 10 000 kroner, og kan være så små som kun 1000 kroner.

Til gjengjeld får man en vanvittig høy rente – ofte kan den være flere hundre prosent, eller kanskje over 1000% i de verste tilfellene.

Dette fordi nedbetalingstiden er svært kort for disse lånene, og siden summene også er små, så skrus rentene opp til det “uendelige” av bankene.

Tidligere ble mikrolån ofte omtalt som SMS-lån, mens det i dag er vanlig å søke om disse lånene over nettet på datamaskinen eller via en smarttelefon.

Derfor bør du unngå mikrolån uten kredittsjekk

Som vi var inne på tidligere, så har mikrolån ofte svært høye renter, kombinert med kort nedbetalingstid. Låner du 5000 kroner, så kan det være krav om at du må betale disse tilbake på bare en måneds tid.

Det vil føre til en vanvittig høy rente, som vil bli mangedoblet dersom du ikke opprettholder den opprinnelige betalingsfristen.

På den måten vil et lite lån på 5000 kroner kunne koste deg det dobbelte (eller enda mer!) i løpet av bare noen få måneder, og det er gjerne på denne måten at virkelige betalingsproblemer begynner.

I tillegg vil det ofte være høye gebyrer tilknyttet disse lånene, som gjør at et kredittkort i de fleste tilfeller vil være et langt bedre alternativ. Da vil man faktisk kunne få lengre nedbetalingstid, færre (eller ingen) gebyrer samt rentefri nedbetaling i hele eller deler av nedbetalingsperioden.

Husk dog alltid å sammenligne den effektive renten hos ulike aktører enten det dreier seg om et mikrolån eller et kredittkort. Det er nemlig den som avgjør den totale kostnaden ved lånet.

Hva er en kredittsjekk?

En kredittsjekk er en uavhengig vurdering av din personlige økonomi og betalingshistorikk som utføres av et tredjeparts selskap. Det er altså ikke banken i seg selv som utfører kredittsjekken, men et såkalt «kredittbyrå».

Her vil du bli vurdert med en kredittverdighet, ofte på en skala fra 0-100, men dette kan variere litt fra selskap til selskap. Ting som vil slå negativt ut på kredittsjekken er betalingsanmerkninger, inkassosaker, høy gjeld i forhold til inntekt, og lignende.

Kredittsjekken er altså bankens fremste (og ofte eneste) måte å sikre seg mot dårlige betalere på. Siden et mikrolån er uten sikkerhet, så ville det vært svært risikabelt for banken dersom de ikke utførte en kredittsjekk.

Dette fordi banken verken tar pant i bolig/eiendom eller krever egenkapital for disse lånene, slik at risikoen er mye høyere enn ved et sikret lån.

Likevel er det aldri en regel uten unntak, for man kan faktisk i enkelte tilfeller få mikrolån uten kredittsjekk. Dette er dog ikke anbefalt da det medfører en veldig høy effektiv rente.

Slik kredittsjekker du deg selv

Er du nysgjerrig på om du kommer godt eller dårlig ut av en kredittsjekk, kan du gjøre en kredittsjekk av deg selv her. Du vil da få opp en score som plasserer deg på en skala fra 1-100, hvor 100 er best. 

Dette er en fin måte å finne ut om du får låne eller ikke på, og selv om vi ikke anbefaler deg å ta opp et mikrolån i utgangspunktet, så kan det være interessant å se resultatene fra en kredittsjekk.