Lån til campingvogn og bobil

Lån til campingvogn og bobil

Bobil eller campingvogn er en drøm for mange – en drøm som kanskje er lettere å realisere enn du tror. Du kan velge mellom flere forskjellige typer lån, alt etter hva som passer din økonomiske situasjon best.
Forbrukslån Artikler Lån til campingvogn og bobil

Nordmenn drømmer om caravan-livet

Bobil eller campingvogn er for mange synonymt med frihet. Du kan dra hvor du vil, når du vil – og hvis det regner der, kan du bare dra videre. Du sover i din egen seng, lager mat på ditt eget kjøkken, og tar inn utsikten fra ditt eget vindu. Du er herre i eget hus, uansett om du er i Sogn eller Sierra Nevada. 

Vi får ofte henvendelser om lån til bobil og campingvogn. Så det er tydelig at det er mange der ute som går med den samme drømmen. Vi opplever også at mange blir overrasket over hvor oppnåelig den drømmen faktisk kan være.

Sharon Lavie

Forbrukerøkonom i Lendo

Mange muligheter

Det finnes flere forskjellige måter å finansiere bobilen eller campingvognen på. Hvilken vei du burde velge, avhenger av flere faktorer: 

- Det er mye som spiller inn her, sier Sharon: - Det første er selvfølgelig hvor mye bobilen eller campingvognen koster - dette begrenser jo valgmulighetene. Og har du boliglån og muligheten for å øke det, kan det være et godt alternativ. Ellers finnes det caravanlån, som er ment for akkurat dette formålet. I noen tilfeller er et vanlig forbrukslån den beste løsningen, fortsetter hun.

Romsligere økonomi – raskt, enkelt og effektivt

Hvis du allerede har et boliglån som du kan øke, kan det være det smarteste valget. Boliglån har lavere rente enn caravanlån eller forbrukslån. Likevel finnes det ulemper ved å velge denne løsningen.

Hvis du velger å øke boliglånet, må du huske at boligen og bobilen er to veldig forskjellige investeringsobjekter: Der boligen gjerne øker i verdi over tid, synker bobilens verdi for hvert år som går. Dette gir deg en hel del mer å holde styr på, enn om du tar opp et eget lån til campingvogn eller bobil. 

– Når du baker inn lånet i boliglånet må du øke størrelsen på innbetalingene på lånet relativt til campingvognens eller bobilens verditap ettersom årene går. Hvis du ikke holder oversikt, og betaler ned på campingvognen eller bobilen i like mange år som du betaler ned på boligen, blir fort vognen dyrere for deg enn om du hadde tatt opp et caravanlån, som har kortere nedbetalingstid, forklarer Sharon.

En annen ting du må tenke over når du vurderer å bake et nytt lån inn i boliglånet, enten det er bil, båt, oppussing eller campingvogn, er nettopp at det er mye som er mulig å finansiere ved å bake et nytt lån inn i boliglånet. Men det er derimot ikke mulig å gå andre veien: Du kan ikke gjøre om deler av boliglånet til et caravanlån eller oppussingslån, for eksempel. 

– Du burde tenke nøye gjennom dette, og være sikker på at du ikke trenger den ledige sikkerheten i boliglånet til andre formål, som tross alt kan være viktigere: Du kan for eksempel ha den i bakhånd som en buffer om du får store uventede utgifter, eller du kan bruke den til å hjelpe barna inn på boligmarkedet, sier hun.

Caravanlån for vogner som koster mer enn 100 000

Prisen har alltid mye å si for hvordan du burde velge å finansiere kjøpet. Dersom den rullende hytta du drømmer om er dyr – for eksempel om du skal kjøpe en helt ny bobil, kan et caravanlån være løsningen. Renten på lånet er avhengig av hvor mye egenkapital du stiller med: Jo høyere egenkapital, jo lavere rente.

I tillegg til egenkapitalen, har også hvilken bank du velger mye å si for renten, som kan variere fra omtrent 2,9 % til 4,5 %. Hvis du velger å ta opp et caravanlån, gjør du det gjerne med vognen som pant. Du kan ta pant i alle campingvogner og bobiler, så lenge alderen på vognen og løpetiden på lånet ikke overstiger 15 år. 

– Dersom bobilen eller campingvognen du har siktet deg inn på koster over 100 000, og du ikke har et boliglån å bake det nye lånet inn i, eller vil spare den sikkerheten til noe annet, så kan et caravanlån være det beste valget, sier Sharon.

Men da vil du også bli nødt til å kjøpe forsikring til vognen, noe som kan gjøre kjøpet dyrere totalt sett:

– De aller fleste banker krever at du kjøper kaskoforsikring til vognen når du tar opp et caravanlån. Det kan bli dyrt, så hvis du kjøper for under 100 000 kroner, kan det hende du sparer på å ta opp et vanlig forbrukslån, fortsetter hun.

Forbrukslån kan være det beste valget for kjøp under 100 000

Hvis du kjøper en billigere vogn – på bruktmarkedet for eksempel – lønner det seg sjeldent med et caravanlån. Kaskoforsikringen er gjerne så dyr at du slipper billigere unna med et forbrukslån, selv om renten er høyere. 

Lendo kan hjelpe til med å finne det beste lånet for deg

Når du kjøper bobil eller campingvogn av en privatperson er det en del ting du må huske på. Sjekk for det første om vognen har heftelser ved seg. Disse følger alltid kjøretøyet, så dersom du kjøper en med heftelser, vil du måtte betale dem selv. Du finner enkelt ut dette ved å søke opp registreringsnummeret i Brønnøysundregisteret. Hos skatteetaten kan du finne ut hvor mye du må betale i omregistreringsavgift. Sist, men ikke minst, er det viktig å skrive kjøpekontrakt. Du finner forslag til kontrakt for både bobil og campingvogn hos forbrukerrådet.