selge bil med heftelser

Dette må du tenke på når du skal selge bil med heftelser

Når du tar opp billån for å finansiere et bilkjøp, og bruker bilen som sikkerhet for lånet, vil långiveren ta pant i bilen. Det vil da bli registrert en heftelse ved bilen, som ikke følger eieren, men registreringsnummeret. Derfor er det en del ting du må vite når du skal selge en bil med heftelser, dersom du ikke allerede har betalt ned restgjelden på billånet.
Billån Artikler Dette må du tenke på når du skal selge bil med heftelser

Mye penger å hente på å selge bilen selv

Det er ofte lurt å selge bilen selv, fremfor å gå gjennom en forhandler, selv om det å selge gjennom en forhandler ofte er det enkleste.

Det er flere muligheter når du bruker en forhandler – enten kan han eller hun kjøpe bilen av deg for så å selge den videre, eller du kan gjøre et innbytte. Da selger du bilen til en forhandler, og får prisen for bilen du selger trukket fra prisen du må betale for den nye bilen.

Å gå gjennom en forhandler kan være det enkleste, men i de aller fleste tilfeller vil du få mer igjen for å selge bilen din selv, ettersom du da sitter igjen med hele salgssummen.

Mange velger å gå gjennom en forhandler når de skal selge bilen sin, fordi de tenker at det er for mye jobb å selge den selv. Men det kan være en god del penger å hente, så det er ofte verdt det å gjøre den ekstra lille innsatsen som kreves. Det første du må gjøre, er å finne ut av markedsverdien på bilen, og sjekke om det fortsatt er heftelser på den.
Kristoffer Gallefoss
Administrerende direktør - Lendo

Heftelsen følger bilen

Markedsverdien på bilen din kan du finne enten ved å bruke bruktbilkalkulatoren til KVD Norge, eller ved å sammenligne med lignende biler på sider som finn.no eller bruktbil.no.

Når det gjelder eventuell restgjeld på bilen, finner du ut om det er heftelser på den ved å undersøke i Brønnøysundregisteret.

Alle heftelser på bil er registrert der, og du finner lett informasjonen du trenger om din bil ved å skrive inn registreringsnummeret ditt i søkefeltet her.

Når heftelsen registreres i Brønnøysundsregisteret, føres den opp på bilen, ikke på kjøperen. Derfor forholder ikke långiveren seg nødvendigvis til den som tok opp lånet, men til den som til enhver tid eier bilen. Da kan kjøperen få seg en uvelkommen overraskelse om det viser seg at det er restgjeld på bilen. Derfor er det viktig å være ryddig gjennom denne prosessen.
Kristoffer Gallefoss
Administrerende direktør - Lendo

Ansvaret for gjelden vil likevel ligge hos den som tok opp lån med pant i bilen – enten det var deg eller forrige eier – men dersom gjelden ikke blir betalt, kan långiveren kunne kreve bilen tilbakelevert eller solgt for å dekke lånet.

Derfor gjelder det for deg som selger å kvitte deg med heftelsen før du selger bilen.

Det du må gjøre da, er å kontakte långiveren som har pant i bilen din, betale ned gjelden, og sende en slettemelding til Brønnøysundregisteret.

Dersom du ikke har disse pengene, kan en løsning være å søke om et usikret lån til å betale ned panten i bilen.

Også dersom du har flere ulike smålån, kan det være en idé å refinansiere disse. Den totale utgiften per måned kan faktisk bli betydelig lavere fordi du minimerer antall gebyrer og utgifter knyttet til lånet. 

I tillegg kan du ende opp med en gunstigere rente. Det totale beløpet du skylder blir ikke noe lavere dersom du samler lånene, men det er andre fordeler som veier for å refinansiere og samle lånene dine.

For å få slettet heftelsen, må gjelden betales

For å få fjernet heftelsen, må du altså betale ned all restgjelden på bilen. Dersom du ikke har midler til det, finnes det likevel løsninger. Du kan refinansiere gjelden din ved å ta opp et usikret lån, slik at du får betalt ned hele beløpet til den opprinnelige långiveren. Når det er gjort, kan du sende en slettemelding til Brønnøysundregisteret. 

– Renten blir lavest dersom du baker lånet inn i et eventuelt boliglån, dersom du har mulighet til det. Fordi renten på boliglån generelt er lavere enn renten på billån og andre lån. Men for at lånekostnaden skal være så lav som mulig, må du sørge for å betale tilbake billånet om 5-8 år. Det finnes også gode løsninger for de som ikke har boliglån å betale ned gjelden i, sier Gallefoss i Lendo.

Et usikret lån kan være løsningen

Et usikret lån kan være en god løsning i situasjoner som dette. Dersom du ikke har egenkapital, og gjelden du må betale for å få slettet heftelsen er lavere enn 100 000 kroner, kan ofte det være den beste løsningen. Når lånebeløpet er såpass lavt, har du mulighet til å betale tilbake raskt, slik at ikke de totale rentekostnadene blir altfor høye. 

Det å sondere terrenget etter det beste lånetilbudet for deg, kan være en tidkrevende og frustrerende prosess. Når du bruker en sammenligningstjeneste som Lendo, samler de inn tilbud flere forskjellige banker til deg, slik at du enkelt kan se hvilket tilbud som passer deg og din økonomi best. Det gjør at låneprosessen blir unnagjort raskt og ryddig, slik at du kan få solgt bilen din så fort som mulig.

– Vi hjelper kunder med å få oversikt over tilgjengelige usikrede lån og muligheter for refinansiering hver eneste dag. Vi kjenner derfor godt til de forskjellige bankene og tilbudene de kan tenkes å komme med. I løpet av 24 timer har vi vanligvis funnet flere gode tilbud til kunden. Gjennomsnittlig effektiv rente på lån som er funnet gjennom oss, er 14,6 prosent, så det kan absolutt være et lurt valg dersom du er ute etter å få solgt bilen din, og må få slettet heftelsen, sier Gallefoss. 

Gjennom Lendo har du muligheten til å innhente tilbud på usikrede lån fra 10 000 - 500 000 kroner, du får som regel flere tilbud å velge mellom, og tjenesten er gratis.

 

3 325 kr pr. måned

Estimert månedsbeløp
3 325 kr
Effektiv rente
12,80 %
Total kostnad
49 476 kr
Totalbeløp
199 476 kr

Lånerentene er i individuelle i Norge det er derfor du må søke før vi kan vise deg tilbudene.