Feriepenger

Bruk feriepengene smart

Snart får millioner av nordmenn sine feriepenger. Pengene kan være et etterlengtet tillegg til hverdagsøkonomien for noen, andre kan planlegge å bruke dem til en reise og noen kan velge å fylle på med langsiktig sparing.
Bruk feriepengene smart Artikler Bruk feriepengene smart

Får du en større sum penger, tenker du kanskje på hva du skal gjøre med pengene dine? Her er noen forslag.

Skaff deg en buffer

Bufferen er kollisjonsputen i din økonomi og noe alle burde ha. Bufferen skal hjelpe deg med å takle uventede hendelser som sykdom, arbeidsledighet eller en ødelagt fryser. Selv du med høy inntekt trenger en buffer, spesielt hvis dine faste utgifter er høye. En ujevn inntekt gjør økonomien din ekstra følsom for uventede kostnader, men selv du med jevn inntekt bør ta litt høyde for dette.

Størrelsen på bufferen avhenger av hvor mange dere er i husholdningen, om dere eier hus eller leier, har bil eller andre lån. Hvis du ikke har en buffer, er det dette du bør investere i. Du må selvsagt ha bufferen på en sparekonto med innskuddsgaranti og gratis uttak. Det gir ikke avkastning, men det er ingen risiko for at de går drastisk ned i en av aksjemarkedets svingninger. En trygghet for deg når du trenger pengene som mest.

Bli kvitt lånene dine

Velger du å bruke noe av feriepengene til å betale ned på lån, slår du to fluer i en smekk. Ved å betale ned på lånene dine får du mer penger til overs hver måned til å gjøre andre ting, du senker også den totale rentekostnaden og styrker bærekraften i din økonomi. Marginene dine i hverdagen øker og kanskje du kan unne deg noe i ny og ne.

Har du flere lån er det smartest å starte med det lånet du for øyeblikket har høyest rente og gebyrer på, det er ditt dyreste lån. Bruk tjenesten Lendo Gjeldsoversikt for å sjekke den usikrede gjelden din.

Hvis du kun har studielån, kan du la dem vente til slutt og vurdere andre formål. Den flytende renten på studielånet er per 1. mai 2022 på 1,667 %, som er 1 667 kr per år for hver 100 000 kr du har i et lån. Om du har en sparekonto med bedre rente, tjener du heller på å sette pengene inn på en sparekonto.

Betal inn til deg selv

Å betale ned på boliglånet ditt er også en god investering. Du betaler faktisk inn til deg selv. Du betaler mindre renter når lånet faller og du blir mindre følsom for renteøkninger. Lykkes du med å redusere belåningsgraden, kan du justere ned dine månedlige nedbetalinger. Selv om du i et investeringsperspektiv får bedre avkastning på disse pengene på aksjemarkedet, senker du sårbarheten i økonomien din som helhet.

Se pengene vokse

Kan pengene være utgangspunktet for langsiktig sparing? Noe av feriepengene kan vokse til mye mer dersom du lar pengene vokse på aksjemarkedet gjennom renter på rente-effekten. Kanskje drømmer du om motorsykkel, flytte til utlandet som pensjonist eller spare til barna. Sett klare mål både for motivasjonens skyld og for å kunne velge hvilken sparingstype som passer best. 

Husk at aksjemarkedet kan gå opp og ned selv om det historisk og over tid har gitt en avkastning på 4-8 % per år. Trenger du pengene i nærmeste fremtid, er det bedre å ha dem på en sparekonto. Hvis du sikter mot en lengre sparehorisont og er fleksibel med uttaksdato, vil pengene dine som regel gjøre det bedre på børsen. Har du et lite beløp som du tenker du kan sette av, kan du bruke det som ditt første innskudd og deretter fortsette med mindre innskudd gjennom året, for eksempel i forbindelse med lønn.

Spare eller bruke?

Å samle på penger gjør få av oss lykkelige. Så ikke glem å bruke noe av pengene dine hvis du har mulighet til det. Det er faktisk folk som føler seg dårlige når de bruker sine egne penger til noe de absolutt ikke trenger. Det å være klok og forsiktig med pengene sine har tatt av.

Selv om du velger ett av de fire forslagene ovenfor, er det ikke feil å bruke noen av pengene til noe spesielt. Hvis din økonomi allerede er sterk og trygg eller på vei dit, kan feriepengene gi deg muligheten til å realisere noe du har tenkt lenge på. Om du bruker pengene til å se en venn igjen senere i år eller ønsker å bruke pengene på en hund, eller kanskje et par nye løpesko, er opp til deg.