Bærekraftige tips som gjør lommeboken glad

Bærekraftige tips som gjør lommeboken glad

Vil du redusere kostnader samtidig som du bidrar til en bedre og mer miljøvennlig verden? Her kommer noen tips til hva du kan gjøre.
Personlig økonomi Artikler Bærekraftige tips som gjør lommeboken glad

Mat

1. Sørg for å bruke alle matrester. Det anslås at det kastes 225 millioner brødskiver i året ifølge matsvinnet.se, et forum for å redusere matsvinn i de nordiske landene. Det vanligste matavfallet er frukt, grønnsaker, brød og matrester. Et første skritt er å bruke opp alle rester, og fryse ned mat som ikke skal spises nå.

2. Spis mer vegetarisk. Kjøtt og fisk er dyrere enn proteiner fra planteriket (bønner, linser, erter), noe som kan motivere deg til å bytte ut enkelte måltider med disse vegetariske alternativene. Ifølge World Wide Fund for Nature er vegetariske proteinkilder en svært effektiv måte å mate befolkningen på, fordi det trengs betydelig mindre areal og de produserer mindre klimagassutslipp enn dyr.

3. Kjøp rabatterte matvarer med kort holdbarhet. Flere matvarer holder som regel langt over best før-datoen. Best før-datoen handler ikke om hvor lenge en matvare er trygg, men frem til hvilken dato maten forventes å opprettholde sin kvalitet, det vil si smak, farge, sprøhet, spenst og tyggemotstand. Det som skjer etter best-før-datoen er at kvaliteten etter hvert blir dårligere. Du kan ofte finne varer med kort holdbarhet til en rabattert pris i flere matbutikker.

4. Spar matsvinn ved å kjøpe matvarer som ellers ville vært matsvinn i bakerier, restauranter og butikker til sterkt rabatterte priser gjennom for eksempel appen To good to go.

5. Dyrk din egen mat. Å dyrke din egen mat er bra for både miljøet og lommeboken. Du slipper sprøytemidler og lange transportveier. Krydder, tomater og agurker, jordbær, poteter og zucchini er populært blant hobbydyrkere. 

 

Hjem, fritid og klær

6. Selg unna ting du ikke trenger. Det finnes flere plattformer hvor du kan selge brukte ting og få inn litt ekstra penger. På Finn.no eller Tise kan du selge alt fra barneutstyr til biler. Dette er en utmerket måte å gi et lengre liv til ting vi ikke lenger har bruk for, redusere miljøavtrykket og samtidig få inn litt penger.

7. Kjøp brukt. Du kan finne flere kupp hos Frelsesarmeen, eller på Finn.no og Tise.

8. Lei klær. Trenger du klær til en spesiell anledning, men vil ikke bruke penger på plagg som blir lite brukt? Nå kan du leie garderoben uansett om du skal på fest eller på fottur i fjellet. Med tjenesten Vibrent kan du få tilgang til kvalitetsklær og tilbehør uten å måtte kjøpe nytt.

9. Bytt klær. Hvis du er lei av klærne og vil ha noe nytt å ha på deg, kan du bytte med andre. Naturvernforbundet arrangerer blant annet Den store klesbyttedagen årlig sammen med en lang rekke lokale arrangører over hele landet. 

10. Reparer i stedet for å kjøpe nytt – en ødelagt glidelås eller en slitt såle kan med fordel repareres i stedet for at hele plagget kastes. Det samme gjelder selvsagt en ødelagt oppvaskmaskin eller et ødelagt møbel. Ved å prøve å reparere og ikke kjøpe nytt, kan du ofte slippe billigere unna. 

11. Gjør et kupp på gjenbruksbutikker. Vi er flinke til å gi ubrukte ting til gjenbruk. Her er det mulig å finne leker, møbler og klær.

12. Lei verktøy hvis du har et midlertidig behov. Trenger du tepperens, sag eller borhammer? Sjekk ut appen Hygglo, hvor du både kan leie og leie ut dingsene dine for å få inn en ekstra slant. I tillegg kan du leie verktøy hos ulike butikker, slik som Jernia, Maxbo eller Clas Ohlson. 

13. Lån utstyr til sport og friluftsliv. Er barnet ditt nysgjerrig på skøyter eller ski, men vet ikke helt om de vil begynne med det? Ikke bruk penger på dyrt utstyr, besøk heller den ideelle stiftelsen BUA (Barn-unge-aktivitet) hvor du kan låne fritidsutstyr helt gratis.

14. Leie sportsutstyr. Driver du med en sport én eller noen få ganger i året? Da kan det være mer økonomisk å leie utstyr i stedet for å kjøpe nytt. Det er også bedre for miljøet. Dette er perfekt for deg som har barn der barnet ofte vokser ut av utstyr etter bare én sesong.

Energi

15. Skru ned innetemperaturen. Du senker energikostnaden med ca. 5 % for hver grad du senker temperaturen.

16. Bytt til energieffektive hvitevarer. 1. mars 2021 ble det innført et nytt energimerke som gjør det enklere for forbrukere å sammenligne og finne de mest energieffektive produktene til hjemmet sitt. Energimerking på hvitevarer og husholdningsprodukter er obligatorisk og vanlig for EU-land. Energimerket er til for å informere deg om hvert produkts energiforbruk, slik at du kan ta mer energieffektive valg. Skal du bytte hvitevarer kan det være lurt å velge et produkt med så høy energiklasse som mulig. Dette betyr at de bruker mindre energi og strømregningen din blir lavere.

17. Tette boligen. En av husholdningenes absolutt største energislukere er oppvarming om vinteren. Ved å tette dører, vinduer og tak sørger du for at varmen holder seg i huset og varmepumpen slipper å jobbe like mye.

18. Bytt til et mer effektivt varmesystem. Strøm kan bli svært dyrt når strømprisene stiger. Derfor kan det være en idé å gå over til vannbåren oppvarming eller supplere med varmepumpe. 

19. Bruk strøm når den er billigst. Finn ut når strømmen er billigst, og ikke sett på vaskemaskinen når den er på sitt høyeste. Forsøk å lade elbilen på natten, da er ofte strømmen billigere. Flere strømselskaper har i sin app at du kan se når strømprisen er lav og dermed planlegge strømforbruket ditt. En annen populær app er «Min strøm» som viser strømprisen og gir et godt grunnlag for deg som ønsker å planlegge strømforbruket ditt ut fra når det er billigst.

20. Fyll oppvaskmaskinen i stedet for å vaske for hånd. Visste du at du bruker opptil fire ganger mer vann når du vasker for hånd enn når du kjører et vanlig oppvaskprogram? Oppvaskmaskinen varmer også vannet mer effektivt, noe som gir mindre varmetap.

21. Vask smartere. Før du vasker et plagg kan du tenke på om lufting faktisk er nok. Hvis klærne er skitne, kan du få for vane å fylle vaskemaskinen og dermed redusere antall vask. Det meste blir rent selv ved lavere temperaturer, noe som senker energiforbruket og kostnaden per vask, men husk å vaske på høyere temperaturer fra tid til annen for å unngå mugg og legionella i vaskemaskinen. Bruk kun forvask når klærne er skikkelig skitne og ikke bruk for mye vaskemiddel. Det er bedre for naturen og lommeboken.

Bil

22. Bildeling. Hvis du ikke trenger bil til daglig, kan et alternativ være å bli med i en bilpool. En bilpool betyr at en rekke personer blir enige om en eller flere biler. Fordelen er at du kun betaler for bilen når du bruker den. I en bilpool får du tilgang til nye, drivstoffeffektive, trygge og sikre biler. Samkjøring er veldig vanlig og stort. Dette er en fordel for miljøet, samtidig som det kan være mye billigere for deg i stedet for å ha en bil du må betale forsikring på, og som går ned i verdi.

23. Samkjøring. Tar du samme vei som naboen din til jobb eller går barnet ditt på de samme aktivitetene som vennene i gaten, så er samkjøring kanskje ikke nytt for deg. Samkjøring gir redusert drivstofforbruk og mindre CO2-utslipp per person, samt mindre kø på veiene. Man kan i tillegg dele drivstoffkostnaden, noe som også kommer lommeboken til gode.

Diverse

24. Pant flasker. Å redusere mengden plast og aluminium i naturen er viktig for miljøet. Når du kjøper en flaske eller boks må du også betale pant som du får tilbake når du returnerer dem. Noen går et skritt videre og samler aktivt inn bokser og flasker under for eksempel festivaler, og kan dermed få et tilskudd til lommeboken samtidig som de holder naturen ren.