Først litt om skalaer: Ulike kredittopplysningsbyråer kan bruke litt forskjellige skalaer for kredittscore. En vanlig modell er fra 0 til 100, der høyere er bedre. Noen opererer med 0 til 1 000 eller gir bokstavkarakterer. Uansett skala handler det om det samme – å plassere deg i en risikokategori. Typiske inndelinger kan være:
Svak kredittscore (høy risiko)
Middels kredittscore (moderat risiko)
God kredittscore (lav risiko)
Utmerket kredittscore (svært lav risiko)
Hva skal tallet være for å kalles “godt”? Det finnes ingen offisiell fasit, men vi kan se på noen vanlige grenser:
På en 0–100 skala vil ofte en score på rundt 50 eller mer anses som bra. Ofte er 75+ ansett som utmerket.
På en 0–1 000 skala tilsvarer gjerne 600–700+ en god score, og 800+ en svært god score.
Hvis byrået bruker bokstaver (A, B, C osv.), vil “god kredittscore” typisk være en A eller B-rating, der A er toppsjiktet.
Husk at disse tallene varierer litt mellom byråer. Det viktigste er hvilken risikoklasse du havner i. Er du i en kategori som betegnes som “lav risiko” for mislighold, da har du en god kredittverdighet.
Les om hvem som kan kredittsjekke deg.
Hvis kredittscoren din er god, betyr det at du sannsynligvis oppfyller kriteriene til de fleste banker og kredittgivere. Du har antagelig:
Ingen betalingsanmerkninger eller alvorlige anmerkninger.
Stabil inntekt og kontrollert gjeld.
En økonomisk historikk som viser at du betaler det du skylder.
For deg vil en god kredittscore merkes ved at du gjerne får innvillget søknad om lån eller kredittkort. Du kan også få gunstigere betingelser, for eksempel lavere rente, ettersom bankene konkurrerer om kunder med solid økonomi.
Når du sjekker din egen kredittscore (for eksempel gjennom Lendo Kredittsjekk), vil resultatet komme med en liten forklaring eller kategori. Hvis det står at scoren din er “bra”, så har du en god kredittscore. Hvis scoren derimot er i en kategori “under middels” eller “kan forbedres”, har du rom for forbedring før du når det som regnes som en virkelig god kredittscore.
Det er verdt å notere at selv om du har det som statistisk sett regnes som en god kredittscore, har ulike banker sine interne grenser og kalkulasjoner. En bank kan for eksempel si at de kun gir forbrukslån til kunder med score over et visst nivå. Andre kan være litt mer fleksible. Generelt vil en person med “god” score sjelden få avslag på grunn av kreditthistorikken alene, med mindre det er andre faktorer (som at lånebeløpet er veldig høyt i forhold til inntekt). Så har du oppnådd en god score – da har du mest sannsynlig en ryddig økonomi. Resten handler mest om å opprettholde den.
En god kredittscore er en score som plasserer deg i lav-risiko-klassen blant lånesøkere. Den eksakte verdien varierer, men hvis du ligger godt over midten på skalaen (f.eks. over 50 av 100), er du som regel i det grønne området. Dette åpner dører til bedre lånetilbud og økonomisk fleksibilitet. Om scoren din ennå ikke er der, vet du at målet bør være å komme opp i den lave risikoklassen for å nyte fordelene av en “god” kredittscore.