Gamle terrasser krever mye vedlikehold, men i de senere årene har det kommet nye terrassebord som klarer seg mer eller mindre selv. Det gjør at du kan nyte flere sene morgener, rolige dager og late kvelder – du får rett og slett mer ut av sommeren.
En tommelfingerregel er at når du lurer på om noe bør gjøres, så er det på tide å gjøre det. Vask først terrassebordene med Husvask. Bruk hageslange og børste – ikke høytrykkspyler.
Det kan jo være du bør olje eller beise terrassen også? Da må du i så fall bruke Terrassebeisfjerner før du gjør det. Vent noen dager med å påføre olje eller beis slik at terrassen får tørket, og pass på at du ikke legger på for mye – et jevnt og tynt strøk er nok.
Har terrassen din blitt i så dårlig stand at ingenting nytter mer? I så fall er det på tide å finne frem din indre snekker og bygge terrasse – eller platting som det også blir kalt. Legg gjerne oppdraget ut ut på Mittanbud.no. Du bør kanskje få hjelp til å snekre fundamentet, men terrassegulvet klarer du fint å skru selv hvis du er litt handy.
Bruk rustfrie og syrefaste skruer, de holder seg blanke i år etter år. Og du – husk å lade drillen før du setter i gang!
Det vanligste er å bygge terrassen i impregnert furu. Dette er et billig og fint materiale, men det krever en del vedlikehold – det bør oljes eller beises en gang eller to i året. Pris per løpemeter pleier å ligge på ca. 15 kroner. Det vil si at en terrasse på 50 kvadratmeter vil koste rett i overkant av 6000 kroner.
Royal er også laget av tre, men tåler mer råte og krymper mindre enn impregnert furu. Du kan velge mellom flere farger som passer fint inn i norsk natur, og det holder å olje eller beise hvert tredje eller fjerde år. Pris per løpemeter på Royal er på om lag 30 kroner. Det betyr at den samme terrassen da vil koste 12 300 kroner.
Megawood er det nærmeste du kommer vedlikeholdsfrie terrassebord. Du monterer den enkelt med klips, den finnes i mange farger og typer, og er så og si vedlikeholdsfri. Det eneste du behøver å gjøre er å vaske over med kost og vann. Megawood kan til og med brukes på brygger og ved basseng.
Pris per løpemeter for Megawood er fra omtrent 170 kroner. Terrassen på 50 kvadratmeter vil da koste 42 500 kroner. Da har du til gjengjeld en terrasse som varer, og som det omtrent holder å kaste en bøtte vann på to ganger i året.
Eventuelle utgifter til fundament, levegg, tak, rekkverk (skal du ha glass koster det fort 2500 kroner per løpemeter) og trapp må også legges til det totale regnestykket. Så om selve terrassegulvet koster mer, kanskje det ikke blir så stor forskjell alt i alt likevel?
Å bygge terrasse kan med andre ord gjerne koste deg 100 000 kroner. Med materialer som krever lite vedlikehold kan investeringen spares inn i både bruksverdi og livsglede i løpet av terrassens levetid.
Ved hjelp av Lendo kan du få så stor terrasse du bare vil – via Lendo kan du nemlig låne mellom 10 000 og 500 000 kroner. Hvis du brukte Mittanbud.no, fungerer Lendo omtrent på samme måte: Når du sender søknaden din til Lendo, videresendes søknaden den til våre samarbeidsbanker. Og fordi de konkurrerer om å få deg som kunde, er du garantert å få de beste rentene bankene kan gi.
Når du har fått tilbudene, får du gratis hjelp av kundekonsulentene våre med å velge det lånet som er best for deg og din økonomi.
Gjennomsnittet på innvilget effektiv rente, som er med gebyrer, via Lendo er ca. 14,6 prosent. Har du stabil inntekt og lav gjeldsgrad kan den effetkive renten bli så lav som ned til 7,6 prosent.
Med mindre du betaler ned straks bør du ikke kjøpe den nye terrassen din med kredittkort. Der er nemlig gjennomsnittlig effektiv rente på 25 prosent. Det betyr at du med Lendos snittrente kan spare 10 000 kroner i året på å bygge terrasse med forbrukslån.
Kilde: Språkrådet