Selge bolig

Hvordan selge bolig?

Dersom du vurderer å selge en bolig, gjelder det å gå frem på riktig måte. Boligsalg er blant de største finansielle transaksjonene man gjør, og valgene du gjør underveis kan påvirke lønnsomheten. Her forklarer vi deg hvordan du går frem!
Boliglån Artikler Hvordan selge bolig?

1. Selg boligen til riktig tid

Tidlig i prosessen gjelder det å tenke over hvorvidt du har mulighet til å vente med å selge boligen. Noen ganger ønsker man kanskje å selge raskest mulig, for eksempel dersom man ikke har råd til å betjene boliglånet sitt lenger, eller ved familieforøkelse.

Men dersom du står fritt til å selge enten nå eller senere, kan det lønne seg å time salget. Husk at boligmarkedet svinger, både på kort og lang sikt. Timing kan derfor ha betydning for hvor mye du får for boligen du skal selge.

– Statistisk sett er det høyest boligetterspørsel i januar, mai og august. Men det kan være vanskelig å forutsi, ettersom statistikken ikke nødvendigvis stemmer hvert år. Det viktigste du gjør er å følge med på markedet og etterspørselen.
Sharon Lavie
Forbrukerøkonom

2. Vurder verdiøkende tiltak før boligsalg

Før du starter prosessen med å selge en bolig, er det lurt å vurdere om du ved hjelp av enkle grep kan øke boligverdien. Husk at boligen din er verdt det markedet er villig til å betale, og at faktorer som lysforhold, utsikt og overflater spiller en stor rolle.

Har du for eksempel et tre i hagen som stjeler mye av utsikten, kan du potensielt øke boligens verdi ved å fjerne treet. Slitte og umoderne overflater (f.eks. vegger eller kjøkkenskap) kan også moderniseres med noen malingsstrøk.

Oppussing og andre verdiøkende tiltak kan koste penger, men husk at du ofte vil tjene investeringen tilbake når salget gjennomføres – og til og med gå i pluss. 

Har du ikke penger til oppussing, kan du kanskje vurdere et forbrukslån eller lignende. I så fall bør du forsøke å innhente lånetilbud fra flere banker, slik at du kan velge lånet som har de beste lånevilkårene. Ikke glem å nedbetale lånet så fort boligen er solgt, for å minimere dine kostnader.

3. Kontakt en eiendomsmegler – eller håndter salgsprosessen selv

Når du er klar for å selge boligen, står valget gjerne mellom å selge boligen selv, eller å hyre inn en eiendomsmegler. Selger man boligen på egen hånd, kan man potensielt spare en del penger – da man slipper utgifter til megler. Samtidig kan en megler bidra til økt salgspris.

Husk også på at du må håndtere mye papirarbeid selv dersom du ikke lar en eiendomsmegler gjøre jobben. 

Du må blant annet bekrefte utskrift av grunnbok, arrangere visninger, utarbeide en tilstandsrapport, innhente verdiopplysninger, ta hånd om annonsering og fylle ut skjøte. Du må dessuten avholde budrunder for potensielle kjøpere.

Får du hjelp av en megler når du skal selge boligen din, vil du slippe unna mye av jobben. Samtidig er det viktig å huske på at det alltid er du som har det øverste ansvaret når boligen din skal selges – enten du benytter en megler eller ikke. 

Velg løsningen som passer best for deg.

Boligsalg reguleres av strengt regelverk

Tidligere kunne man selge boligen «som den er». Etter at avhendingsloven ble oppdatert i 2022, har imidlertid reglene blitt strengere. Nå skal man legge ved en tilstandsrapport utarbeidet av en takstmann, så vel som egenerklæring.

I tilstandsrapporten blir eiendommens tilstand dokumentert, og denne kan naturlig nok ha mye å si for boligens verdi. Samtidig må ikke tilstandsrapport forveksles med verdivurderingen, som er meglers vurdering av verdi basert på standard, beliggenhet, størrelse og lignende.

Hvor mye er boligen din verdt?

Når du skal selge en bolig er det som nevnt smart å gjøre dette når boligverdien er høy – altså i perioder med større etterspørsel enn tilbud. For å få en pekepinn på hva eiendommen din er verdt akkurat nå, kan du kontakte en eiendomsmegler.

Det finnes også nettsider som kan gi deg et estimat på boligverdien akkurat nå. Disse estimatene baseres på tilgjengelig informasjon om boligen, samt salgspris for tilsvarende boliger i området.

Med Lendo Boligverdi kan du få oversikten du trenger på få sekunder, og tjenesten er gratis.

Hva kan vi hjelpe deg med?

Via oss kan du søke om finansieringsbevis hos flere banker med én søknad. Dersom du allerede eier bolig og ønsker å sjekke om du kan få bedre betingelser på lånet ditt, kan du også refinansiere boliglånet ditt via oss.

Innhent flere tilbud, og la bankene konkurrere om deg.