I en ny undersøkelse Opinion har utført for Lendo, oppgir to av tre unge mellom 18 og 29 år å ha god kontroll over gjelden sin. Likevel svarer 58 prosent i samme aldersgruppe at de ikke vet hva rentene på gjelden koster dem i løpet av et år.
- Det er urovekkende at tre av fem unge ikke har kontroll på rentekostnadene sine, sier Kornelia Minsaas, forbruker- og spareøkonom i Lendo.
Blant aldersgruppen har 65 prosent studielån, 32 prosent boliglån og 9 prosent “kjøp nå, betal senere”-gjeld.
– Det er urovekkende at tre av fem unge ikke har kontroll på rentekostnadene sine
- Mange har de siste årene opplevd et rentesjokk på regninger fra Lånekassen og boliglån. Unge bør være opptatt av renter, spesielt hvis det er mulig å få den nedjustert. Det kan utgjøre flere tusenlapper i året, tipser Minsaas.
Kun 38 prosent av unge mellom 18 og 29 år vet forskjellen på sikret og usikret gjeld, sammenlignet med 73 prosent av nordmenn over 30 år.
- Usikret gjeld som kredittkort og faktura er blitt svært normalt ved digital handel. Det er raskt og enkelt, men kan øke risikoen for å bruke mer enn planlagt. Derfor er det spesielt viktig å ha kontroll på denne typen gjeld da rentene er ekstra høye, advarer Minsaas.
Befolkningen er samstemte om hva som har påvirket økonomien mest negativt i det siste. Høye dagligvarepriser og økte renter topper listen. Blant aldersgruppen 18 og 29 år ser vi derimot to andre områder veie tungt.
Økte boligpriser og økte leiepriser stikker seg ut. Én av fem mellom 18 og 29 oppgir at økte leiepriser påvirker økonomien negativt.
- Boligmarkedet forsyner seg grovt av unges månedsbudsjett. Spesielt for studenter er situasjonen ekstra krevende. Det er synd at tak over hodet skaper økonomiske bekymringer, sier Minsaas.
- Usikret gjeld som kredittkort og faktura er blitt svært normalt ved digital handel. Det er raskt og enkelt, men kan øke risikoen for å bruke mer enn planlagt. Derfor er det spesielt viktig å ha kontroll på denne typen gjeld da rentene er ekstra høye
Tross økonomiske bekymringer og manglende oversikt, svarer tre av fire mellom 18 og 29 år at de er komfortable med å prate om egen økonomi med venner og familie.
- Det er svært positivt at unge snakker sammen om penger. Det bidrar til økt kunnskap om alt fra gjeld og renter til inntekt og sparemål, sier Minsaas.
- Åpenhet skaper mer aksept for prioriteringene våre. Da blir det enklere å gjøre det som er riktig for seg, som å spare, uten å føle seg alene. Det er bra for helsen, legger hun til.
I undersøkelsen om forbruk og gjeld kommer det også fram at halvparten av unge mellom 18 og 29 år opplever det som stressende og ubehagelig at kontoen havner i minus. Her svarer langt fler over 30 år at de har det under kontroll.
66 prosent av den unge aldersgruppen har bufferkonto, sammenlignet med 85 prosent av nordmenn over 30 år.
Kilde: Opinion og Lendo. Undersøkelsen ble gjennomført av Opinion for Lendo i juni 2025 blant et representativt utvalg på 1000 nordmenn. For innsikt på andre områder innen forbruk og gjeld, ta kontakt.