Gå direkte til innholdet Gå til meny
Lendos laveste effektive rente
6.80%
Lendos gjenomsnittlige effektive rente
14.6%
Gjenomsnittlig effektiv rente, kredittkort
25%

Forbrukslån

Hva er fordelene og ulempene med kredittkort og forbrukslån?

Har du noen gang lurt på når det er smart å bruke kredittkort, og når det er best med forbrukslån?

Ut å reise, reparere bilen, legge parkett i stuen eller uforutsette utgifter? Hva som lønner seg av kredittkort og forbrukslån kommer mye an på hvor mye penger du trenger, hva du skal bruke dem på, når du trenger dem – og tiden det tar å betale tilbake.

Fordeler med kredittkort

I motsetning til forbrukslån slipper du etableringsgebyr. Har du full kontroll over forbruket ditt, lønner det seg dessuten å bruke kredittkort istedenfor bankkort. De fleste kredittkort har nemlig opptil seks ukers gebyrfri betalingsutsettelse, hvilket gjør at du tjener mer i renter fordi du har mer penger på konto.

Forbrukerrådet anbefaler bruk av kredittkort når du skal betale reiser. Dette fordi det da er kortselskapet som sitter med risikoen hvis for eksempel turoperatøren går konkurs. Mange kredittkort har også automatisk reise- og avbestillingsforsikring.

Enkelte kredittkort har også rabatter, bonuser og fordeler, og da spesielt på netthandel, drivstoff og restauranter.

Ulemper med kredittkort

De aller fleste kredittkort har en relativt høy rente, og 30 prosent er ikke uvanlig. Det betyr at hvis du har en gjennomsnittlig kredittkortgjeld i løpet av et år på 100 000 kroner, så koster bare rentene deg 30 000 kroner – hvilket tilsvarer 2500 kroner i måneden.

Fra du søker til du har fått kortet i posten kan det ta noen dager. Så hvis du virkelig trenger penger her og nå, bør du se på andre muligheter.

Ønsker du å nedbetale kredittkortgjelden innen 30 dager anbefales kredittkort. Er det slik at du ønsker en lengre nedbetalingstid anbefales forbrukslån. Forbrukslån har gjennomsnittlig lavere rente enn ved kredittkort og dermed vil du tape mer penger ved å betale ned et kredittkort over ett år enn ved et forbrukslån.

Har du høy kredittkortgjeld? I så fall bør du refinansiere.

Fordeler med forbrukslån

Søknadsprosessen for forbrukslån er som følger: Som regel må du legge ved ligningen din, og den finner du elektronisk på Altinn. Banken foretar en kredittvurdering av deg, basert på offentlig tilgjengelig informasjon.

Når søknaden er behandlet velger du selv når du ønsker lånet utbetalt. Siden du ikke stiller eiendeler som sikkerhet, får du heller ingen spørsmål om hva du skal bruke pengene til. Du kan med andre ord bruke dem til hva du ønsker. Som regel får du også mer penger tilgjengelig med forbrukslån enn kredittkort – du kan låne opptil 500 000 kroner.

Et forbrukslån er fleksibelt: Du kan nedbetale i henhold til planen, nedbetale raskere eller nedbetale hele lånet på én gang. Og i forhold til kredittkort har forbrukslån en gjennomsnittlig lavere rente.

Ulemper med forbrukslån

Sammenlignet med boliglån som er et sikret lån vil forbrukslån ha høyere rente. Den laveste effektive renten, som er inkludert gebyrer, er hos Lendo på 7,49 prosent. Boliglån kan du få ned i to prosent, så hvis du har mulighet å låne på boligen kan det være et godt alternativ. Du kan sjekke mer om renter og betingelser på boliglån hos Penger.no.

Det er kjent at enkelte bruker forbrukslån og kredittkort til luksus. Det vil vi på det sterkeste fraråde. Spør deg selv om du virkelig trenger ny TV, å reise jorden rundt eller kjøpe mobil hver gang det kommer en ny på markedet?

Passer det best med et forbrukslån for deg?

Hvis du har kommet frem til at du ønsker et forbrukslån lønner det seg å søke hos Lendo. Lendo er en tjeneste som er helt gratis fra A til Å. Når søker lån via Lendo, sendes søknaden din videre til 15 samarbeidsbanker. Du får svar når søknaden er behandlet, og du er garantert å få de beste rentene bankene kan gi deg. Fordi hos Lendo konkurrerer bankene nettopp om å få deg som kunde.

Via Lendo kan du låne fra 10 000 til 500 000 kroner. Gjennomsnittlig innvilget effektiv rente, som er inkludert gebyrer, er på ca. 14,6 prosent. Laveste effektive rente er 7,49 prosent.

Kundekonsuleentene til Lendo hjelper deg med å finne det tilbudet som passer best for deg, og selv om du aksepterer lånet binder du deg ikke til noe før du har signert lånepapirene med BankID. Det betyr at du kan se på tilbudsbrevet, og så bestemme deg i etterkant.

Kredittkort og forbrukslån er de to vanligste måtene for usikret lån. Men det er også et velkjent problem at det som kommer lett, forsvinner lett. Hva som passer best for deg og din økonomi må du avgjøre selv. Bare husk  at du aldri må få mer i gjeld enn du med sikkerhet vet du klarer å betjene.

Vilkår for bruk av Lendo

Disse vilkårene regulerer din bruk av låneformidlingstjenesten Lendo AS.

Lendo.no er en tjeneste som er levert av Lendo AS (org. nr. 997 523 814). Lendo er eiet av FINN AS, www.finn.no, og er en del av Schibsted Media Group, www.schibsted.com. På Lendo kan du med én søknad søke om lån hos flere banker samtidig. Du kan på denne måten sammenligne de beste tilbudene fra flere banker basert på den informasjonen som er oversendt til oss. Alle tilbud blir oversendt fra oss i løpet av 24 timer og er gyldige i opptil 30 dager. Her vil du finne en orientering om hvordan vi forholder oss til personopplysninger fra Brukerne i vår tjeneste. Denne orienteringen vil være gjenstand for oppdateringer og endringer. Dersom det gjøres vesentlige endringer vil du få beskjed om dette på din registrerte e-postadresse.

 1. Om personvernerklæringen

Våre brukeres tillit er av største viktighet for oss, og Lendo tar derfor ansvar for å beskytte ditt personvern.  Denne personvernerklæringen forklarer hvordan vi samler inn og benytter informasjon om våre brukere, og hvordan vi beskytter brukernes personvern. Om du har noen spørsmål om vår personvernerklæring eller håndteringen av personopplysninger må du gjerne kontakte oss på personvern@lendo.no. Vi oppfordrer deg til å lese denne erklæringen nøye før du benytter deg av tjenesten.

Denne personvernerklæringen gjelder for all behandling av personopplysninger som skjer når du besøker Lendos hjemmesider og benytter deg av Lendo AS’ tjenester i ulike kanaler.

 1. Hva er personopplysninger?

En personopplysning er informasjon som direkte eller indirekte kan knyttes til en fysisk levende person. Eksempel på personopplysninger er navn, adresse, telefonnummer og e-postadresse, men også IP-nummer og hvordan du bruker tjenesten betegnes som personopplysninger. Behandling av personopplysninger inkluderer all håndtering av personopplysninger, f eks innsamling, analysering, registrering og lagring.

Behandling av personopplysninger er enhver bruk av personopplysninger, som for eksempel innsamling, registrering, sammenstilling, lagring og utlevering eller en kombinasjon av slike bruksmåter. All behandling av personopplysninger er underlagt personopplysningsloven, og Datatilsynet fører tilsyn med loven og medvirker til at personvernet til hver enkelt ikke blir krenket gjennom bruken av personopplysninger.

Personvernsansvarlig er den som alene eller sammen med andre bestemmer formålet og midler for behandlingen av personopplysningene og som er ansvarlig for at behandlingen skjer i samsvar med gjeldende personvernlovgivning.

Opplysningene vil kunne bli supplert med tilgjengelig informasjon fra tredjepartsaktører slik som eksempelvis kredittopplysningsselskap.

 1. Hva slags opplysninger samler vi inn?

I forbindelse med din søknad om lån må du registrere deg som bruker av Lendos tjenester. Opplysningene du registrerer brukes til å gjennomføre avtalen med deg, og vil derfor bli sendt videre til aktuelle banker. Vi registrerer personopplysninger om deg både ved opprettelse av en brukerkonto og ved påfølgende bruk av denne kontoen. Opplysningene samles inn på følgende måter:

 1. a)Opplysninger du selv gir til oss

Når du sender inn en søknad vil du oppgi en del data som lagres av oss. Disse opplysningene lagres i vår database for at vi skal sende videre søknaden til våre bankpartnere. Noe av denne dataen vil også kunne brukes for å forbedre tjenestene våre og for å forebygge svindel og tvister.

Likeledes vil vi lagre opplysninger når du kontakter oss ved å sende oss en e-post eksempelvis til kundesenteret eller gir tilbakemeldinger gjennom funksjoner i tjenesten, herunder e-postadresse, telefonnummer og innholdet i epostforespørsler slik at vi kan svare på dine spørsmål. Vi lagrer også aggregerte data om hva brukerne våre lurer på, slik at vi kan forbedre tjenestene våre.

 1. b)Opplysninger som samles inn gjennom bruk av tjenestene

Når du bruker vår tjeneste vil informasjon om aktiviteten din, herunder hvilke tjenester og nettsider du besøker og hvordan du bruker dem. Informasjonen kan deles opp i følgende typer:

 • Teknisk informasjon om din enhet og internett-tilkobling

Gjennom tjenerlogger og andre verktøy registrerer vi informasjon om enheten og tilkoblingen til våre tjenester, herunder operativsystem, nettleserversjon, ip-adresser, informasjonskapsler og unike identifikasjonsfiler. Denne informasjon brukes ofte i anonym og aggregert statistikk, men vi kan også koble den mot din brukerkonto. Informasjonen gjør blant annet at vi kan tilpasse visningen av våre tjenester til den enheten du bruker, i tillegg til at vi kan analysere ulike måter som brukerne benytter tjenestene våre på.

 • Informasjon om bruk av tjenestene

Når du benytter deg av søknadsskjemaet og sender en søknad, eller bruker tjenestene våre for øvrig, registreres denne aktiviteten automatisk i våre datalogger. Vi bruker denne informasjonen blant annet til å begrense misbruk av tjenestene, for å forbedre tjenestene våre og for å gi deg innhold tilpasset ditt bruksmønster (eksempelvis annonser i ditt nærområde).

 • Informasjon om posisjon

Vi beregner en geografisk posisjon ut i fra ip-adressen ved bruk av tjenestene våre, og hvis du bruker våre app-er kan vi også lagre mer nøyaktig posisjonsdata.

 • Informasjonskapsler og annet innhold som lagres lokalt

Når du besøker våre tjenester bruker vi ulike teknologier for å gjenkjenne deg som bruker. Vi bruker eksempelvis informasjonskapsler (cookies) for at du skal slippe å logge inn hver gang du besøker Lendo.no. Det kan også hende at vi lagrer anonyme identifikatorer lokalt på din enhet, eksempelvis for enheter hvor vi ikke kan benytte informasjonskapsler. Disse identifikatorene fungerer i stor utstrekning på samme vis som informasjonskapslene, men kan være vanskeligere å fjerne. For å unngå at anonyme identifikatorer lagres må du eventuelt deaktivere javascript i nettleseren eller la vær å installere våre applikasjoner fra eksempelvis iTunes sin App-store

 1. c)Kredittopplysninger

Før vi sender din søknad til relevante banker foretar vi en kredittsjekk begrenset til innhenting av informasjon om eventuelle betalingsanmerkninger. Dette for å sikre at du er kvalifisert for å søke om lån hos våre samarbeidende banker. Kredittsjekken foretas av kredittopplysningsbyrået Experian. I tillegg til den begrensede kredittsjekken som Lendo foretar, vil bankene som mottar din lånesøknad også foreta en egen fullstendig kredittsjekk. Gjenpartsbrevet sendes til deg pr post. Dersom banken har mulighet til dette, vil gjenpartsbrevet sendes elektronisk til deg via e-post eller SMS.

 1. d) Informasjon fra andre kilder

Vi kan fra tid til annen også ta imot og behandle personopplysninger fra andre kilder, som f eks: annonsenettverk, kunder, tilbydere av målingsverktøy eller andre parter som hjelper oss eller dem med å forstå brukeraktiviteten, dine preferanser eller for å forbedre eller personalisere tjenesten.

 1. Hva brukes opplysningene til?

Lendo.no behandler personopplysninger om deg for å behandle og formidle din søknad. Vi behandler også ovennevnte informasjon til følgende formål:

 • For å drifte tjenesten
 • For å sikkerhetsstille kjennskap til tjenesten
 • For å personalisere og forbedre din opplevelse av tjenesten
 • For å sende deg varslinger og meldinger via post, telefon, elektronisk kommunikasjon (som SMS eller e-post) eller på annen måte, inkludert å sende deg markedsføring av våre produkter og tjenester
 • For å informere deg om våre oppdateringer av tjenesten og brukervilkårene
 • For å forbedre og utvikle tjenesten og nye tjenester og produkter, samt å analyser din bruk av tjenesten
 • For å sikkerstille den tekniske funksjonaliteten i tjenesten
 • For å forhindre bruk av tjenesten i strid med brukervilkårene for tjenesten og for å forebygge og utrede misbruk av tjenesten
 • Og for å oppfylle forpliktelser i henhold til gjeldende lover og regler.

Vi kan bruke, lagre og dele din informasjon som svar på rettslige påbud (f eks husransakelser, rettslige avgjørelser, stevninger eller tilsvarende), eller når det er nødvendig for å oppdage og forhindre kriminell aktivitet. Dette gjør vi for at vi skal kunne beskytte oss, deg og andre brukere. Det kan innebære at lagringen skjer som en del i en undersøkelse om vi tror at dette kreves i henhold til lov. Informasjonen som vi oppbevarer om deg når du bruker tjenesten kan brukes og lagres for en lengre periode enn hva som kreves ifht øvrige formål når informasjonen er gjenstand for rettslige henvendelser, plikt etter loven,

Informasjonen gjør også at vi kan levere digitale annonsekampanjer tilpasset den enkelte bruker på tvers av Schibsted Media Groups ulike tjenester. Personopplysninger vi samler inn i forbindelse med bruk av våre tjenester, lagres i en sentral lagringsenhet for å kunne følge og forstå aktiviteten på tvers av Schibsteds selskaper i relasjon til de øvrige formålene.

 1. Samtykke

Gjennom å akseptere vilkårene for tjenesten samtykker du i at:

 • Behandling av dine personopplysninger skjer i samsvar med denne personvernerklæring
 • Vi eller selskap i Schibsted Media Group kan sende direktemarkedsføring til deg, f eks via post, telefon, elektronisk kommunikasjon (slik som sms eller e-post) eller på annen måte. Du kan når som helst reservere deg mot ytterligere tilbud.
 • At vi, samt våre søsterselskap i Personal Finance AS, har rett til å kontinuerlig sende ut nyhetsbrev med informasjon om nye tjenester eller tilbud fra Lendo AS, andre selskap i Schibsted Media Group samt våre samarbeidspartnere til din opplyste e-postadresse. Om du ikke lenger ønsker å motta slike nyhetsbrev kan du vår som helst avslutte denne tjenesten gjennom å klikke på lenken som vedlegges i samtlige nyhetsbrev.
 1. Sletting og korrigering av personopplysninger

Dine personopplysninger lagres ikke lengre enn hva som er nødvendig for å oppfylle formålet med behandlingen. Personopplysningene slettes anonymiseres/slettes/arkiveres fortløpende når de ikke lenger er relevante for de formål som de er blitt innsamlet.

Du har rett til, i henhold til gjeldende lovgivning, å etterspørre en såkalt registerutskrift med informasjon om hvilke personopplysninger om deg som vi behandler. Du har rett til denne informasjonen kostnadsfritt og du trenger ikke oppgi noen grunn for henvendelsen. Du har også rett til å når som helst begjære at vi enten retter, blokkerer eller sletter personopplysninger som er feilaktige. I det tilfelle der vi er forpliktet i henhold til lov å lagre dine opplysninger, kan opplysningene bare blokkeres.

 1. Om Schibsteds personvernombud

Schibsted Media Group har utnevnt et eget personvernombud som oppgave er å påse at all behandling av personopplysninger i virksomheten foregår i henhold til gjeldende lover og regler, samt å drive opplæring internt i virksomheten om behandling av personopplysninger. Ordningen er initiert av Datatilsynet for å sikre en trygg og god behandling av personopplysninger. Du kan lese mer om ordningen på Datatilsynets nettsider.

 1. Endringer i personvernerklæringen

Om vi gjøre endringer i denne personvernerklæringen kommer vi til å informere deg gjennom å publisere den oppdaterte versjonen på våre nettsider.

Om endringene anses som vesentlige, vil vi også informere deg på passende måte og om det er påkrevet, be om ditt samtykke.

 

Lukk