BSU fordeler

BSU – fordeler og andre ting du bør vite!

Drømmer du om å kjøpe din egen bolig en dag? Da kan det være verdt å vurdere sparing i BSU. Sparer du målrettet, kan du komme et steg nærmere boligkjøpet – og samtidig oppnå en rekke fordeler. Her er alt du trenger å vite.
Boliglån Artikler BSU – fordeler og andre ting du bør vite!

Hva er BSU?

BSU står for «Boligsparing for ungdom», og er en spareordning som har eksistert siden 1992. Formålet er å få ungdom og unge voksne til å spare opp penger til egen bolig. Kontoen er tilgjengelig for alle mellom 13 og 33 år (gjelder ut det året du fyller 33). 

En annen forutsetning for å kunne opprette en BSU-konto, er at du ikke eier din egen bolig allerede. I dag kan du starte BSU-konto i en rekke norske banker, og du kan spare inntil 300 000 kroner totalt, eller 27 500 kroner per år.

Det er kun mulig å opprette en BSU-konto én gang i løpet av livet. Sies kontoen opp, kan du derfor ikke åpne en ny. Bruker du penger fra kontoen, kan du heller ikke sette inn nye sparebeløp etterpå. 

Pengene du har spart i BSU kan benyttes til boligkjøp, tomt, oppussing, vedlikehold eller nedbetaling av boliglån. Husk at dersom pengene brukes på andre ting, må skattefordelen du har oppnådd tilbakebetales i kommende skatteoppgjør.

Tre fordeler ved å ha BSU

Er du usikker på om BSU er noe for deg? Det finnes faktisk flere gode grunner til å spare på en BSU-konto. Her ser vi nærmere på noen av de største fordelene ved spareordningen!

1. Gunstig sparerente

Ved å spare til bolig på BSU fremfor på vanlig sparekonto, vil du oppnå en svært god sparerente. Du vil få bankens beste sparerente, men husk på at denne ikke nødvendigvis er den samme i alle banker. 

Derfor lønner det seg ofte å sammenligne banker før du bestemmer deg. Du kan også vurdere å flytte BSU-en din til en annen bank, om du finner en långiver som tilbyr bedre rente. 

2. Skattefradrag

En av de største fordelene ved å spare i BSU, er at du kan få skattefradrag. Tidligere (frem til 2023) kunne du oppnå et skattefradrag på 20 % av det totale sparebeløpet på BSU-kontoen din. I dag gjelder imidlertid et skattefradrag på 10 % av oppspart beløp.

Lendos forbrukerøkonom, Sharon Lavie, kommer med et eksempel:

– Har du spart opp 300 000 kroner totalt over en periode med skattbar inntekt, kan du oppnå et skattefradrag på totalt 30 000 kroner. Det er med andre ord ganske mye penger å hente, spesielt om du klarer å spare det maksimale beløpet per år.

Men selv om du ikke skulle klare å spare 27 500 kroner årlig, vil du fortsatt få gode skattefordeler.

3. Du får et fortrinn når du skal inn på boligmarkedet

Når du søker om boliglån vil banken vurdere en rekke ulike faktorer. For at du skal kunne få lån, må du blant annet kunne vise til betjeningsevne og at du vil kunne tåle det høyeste av 7 % rente og en renteoppgang på 3 prosentpoeng på din samlede gjeld. Du må også stille med minst 15 % i egenkapital dersom du skal kjøpe en primærbolig.

For mange vil penger oppspart på BSU fungere som nettopp egenkapital. Banken vil også se at du har spart jevnt og trutt over kanskje flere år, noe som kan spille positivt inn når økonomien din vurderes.

Alternativer til å spare i BSU

Dersom du ikke er under 34 år, tidligere har hatt en BSU-konto eller av andre grunner ikke kan spare i BSU, finnes alternative løsninger. Det er ikke slik at banken automatisk gir deg avslag på boliglånssøknaden om du ikke har en BSU-konto. 

­Du kan spare opp penger til bolig på en vanlig sparekonto eller i fond. Har du spart jevnt og trutt, vil banken fortsatt se at du har vilje og evne til å ta gode økonomiske valg. Ulempen er så klart at du ikke vil få de samme gode skattefordelene som med BSU.

Sparer du på vanlig sparekonto vil du sannsynligvis heller ikke oppnå like god rente som du ville gjort med BSU. Men husk at mange banker tilbyr høyrentekonto med nokså gunstige rentebetingelser. 

Slik kan Lendo hjelpe deg

Vi gir deg mange smarte sparetips, noe som kan komme godt med før du skal kjøpe bolig. I tillegg kan en god idé være å sjekke hvordan det står til økonomisk. Med Lendo Gjeldsoversikt får du oversikt over den usikrede gjelden din, og du kan blant annet se om du har dyre smålån som bør refinansieres. Du kan også få en gratis kredittsjekk av deg selv for å se hvor kredittverdig du er.